Lee Hazlewood

Salt la navigație Salt la căutare

Lee Hazlewood
Siw Malmkvist și Lee Hazlewood în 1968
Informații generale
Nume de naștere Barton Lee Hazlewood
Născut 9 iulie 1929
Mannford, Oklahoma, S.U.A.
Origine Port Neches, Texas, S.U.A.
Decedat 4 august 2007 (în vârstă de 78 de ani)
Henderson, Nevada, S.U.A.
genuri
  • Țară
  • pop
Ocupatia (e)
  • Cântăreaţă
  • compozitor
  • producator de înregistrare
Instrumente
  • vocal
  • chitară
ani activi 1958–2006
acte asociate
  • Nancy Sinatra
  • Duane Eddy
Lee Hazlewood și Nancy Sinatra pe Palatul de la Hollywood, 1968

Barton Lee Hazlewood[1] (9 iulie 1929 - 4 august 2007) a fost o tara si pop americanca, compozitor si producator de discuri, cunoscut pentru munca sa cu chitaristul Duane Eddy la sfarsitul anilor 1950 si cantareata Nancy Sinatra in anii 1960.[2]

Hazlewood avea o voce distinctă de baritone care adăuga o rezonanță muzicii sale. Colaborările sale cu Nancy Sinatra, precum și producția sa solo la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, au fost lăudate ca o contribuție esențială la un sunet deseori descris ca "psychedelia cowboy" sau "underground din zaharină".[3]

Tinereţe

Fiul unui om de ulei, Hazlewood sa născut în Mannford, Oklahoma,[1] și a petrecut cea mai mare parte a tinereții sale care trăia între Oklahoma, Arkansas, Kansas și Louisiana. Bunica sa paternă a fost Native American. A crescut și a ascultat muzica pop și bluegrass.[4] Lee și-a petrecut anii de adolescență în Port Neches, Texas, unde a fost expus unei tradiții muzicale bogate în Coasta Golfului. A studiat pentru o diplomă medicală la Universitatea Southern Methodist din Dallas, Texas.[1] A slujit cu armata Statelor Unite în timpul războiului din Coreea.[1]

Carieră

După descărcarea de gestiune din partea armatei, Hazlewood a lucrat ca un jockey de disc în Phoenix, în timp ce își cânta talentul de scriere. Primul său single hit ca producător și compozitor a fost "The Fool", înregistrat de artistul rockabilly Sanford Clark în 1956. A colaborat cu pianistul rockist Duane Eddy din Phoenix,[1] producând și co-scriind un șir de înregistrări instrumentale lovite, printre care "Peter Gunn", "Boss Guitar", "Forty Miles of Bad Road", "Shazam!", "Rebel-'Rouser" Om".

Hazlewood este probabil cel mai cunoscut pentru că a scris și a produs hitul din 1966 Nancy Sinatra S.U.U.U., "Aceste cizme sunt făcute pentru Walkin" și "Vinul de vară". El a scris, de asemenea, "Cum îl ia pe Ya, Darlin", "Copil de vineri", "So Long, Babe," Sugar Town "și multe altele pentru Sinatra.[2] Printre cele mai cunoscute spectacole vocale se numără "Some Velvet Morning", un duet din 1967 cu Nancy Sinatra. A interpretat piesa împreună cu "Jackson" pe televiziunea ei din 1967 specială Mută ​​cu Nancy. La începutul anului 1967, Lee a produs și melodia numită 1 pentru Frank & Nancy Sinatra "Somethin 'Stupid". Jimmy Bowen a fost listat ca co-producător, dar nu a fost acolo la acea vreme. Hazlewood tocmai ia dat credit ca pe un acord anterior cu Jimmy. Lee a scris, de asemenea, piesa tematică "The Last of the Secret Agents", piesa tematică a filmului spion-spion din 1966, cu același titlu. Nancy Sinatra, care a avut un rol în film, a înregistrat piesa pentru coloana sonoră. Pentru filmul lui Frank Sinatra din 1967, Tony Roma, Hazlewood a scris și piesa tematică, care a fost interpretată de Nancy.

A scris "Houston", un hit american din 1965 înregistrat de Dean Martin. De asemenea, a produs mai multe single-uri pentru fiica lui Martin, Deana Martin, inclusiv hit-ul ei country, "Girl of the Month Club", în timp ce Deana era încă adolescentă. Alte melodii pe acest proiect au fost "Când îmi amintește de mine", "Baby I see you" și "The Bottom of My mind", toate înregistrate în anii 1960.

Hazlewood a scris și "This Town", o melodie înregistrată de Frank Sinatra care a apărut pe albumul său din 1968 Cele mai mari hituri și este baza pentru Paul Shaffer "Small Town News" temă segment pe Late Show cu David Letterman.

În 1967, Lee a format LHI Records în picioare pentru Lee Hazlewood Industries.

Desi nu a primit prea multa atentie la acea vreme, el a lucrat si cu Gram Parsons si cu trupa International Submarine la mijlocul anilor '60. Plecarea lui Parsons din trupa si decizia de a deveni parte a The Byrds au creat probleme legale cu Hazlewood.

În anii 1970, Hazlewood sa mutat la Stockholm, Suedia, unde a scris și a produs spectacolul de o oră de televiziune Cowboy în Suedia impreuna cu prietenul si regizorul Torbjörn Axelman, care mai tarziu a aparut ca un album.[5]

Lee a fost semi-retras din industria muzicală de la sfârșitul anilor '70 și până în anii '80. Cu toate acestea, producția sa a obținut, de asemenea, un statut de cult în scena rock subterană, cu cântece înregistrate de artiști precum Rowland S. Howard, Kim Salmon și surrealiștii, Miles Kane, Vanilla Fudge, Spell, Lunch Lydia, Primal Scream, Entombed, Einstürzende Neubauten, Nick Cave, Isus și Mary Chain, Hooverphonic, Anita Lane, Megadeth, The Ukiah Drag,[6] Beck, Baustelle, Tuburile, Roșu subțire albă, Yonatan Gat, Zeena Schreck / Radio Werewolf[7][8][9][10] și Slowdive.[11]

În 2006, Hazlewood a cântat pe primul album solo al lui Bela B., Bingo, pe piesa "Lee Hazlewood und das erste lied des Tages" ("Lee Hazlewood și prima melodie a zilei"). El a spus că a iubit să producă și să scrie albume.[12]

Ultimele înregistrări și deces

În 2005, Hazlewood a fost diagnosticat cu cancer renal terminal,[1] și a întreprins o serie extinsă de interviuri și activități promoționale în sprijinul ultimului său album, Tort sau moarte.

Ultima sa înregistrare a fost pentru vocea single-ului "Hilli (La vârful lumii)" al cvartetului islandez Amiina.[13]

Hazlewood a murit de cancer renal în Henderson, Nevada, pe 4 august 2007, a supraviețuit de soția lui Jeane, fiul Mark și de fiicele Debbie și Samantha.[14]

Problema este un oraș singuratic acoperi albumul 2013

Muzicianul și producătorul Charles Normal și un grup de prieteni muzicieni, inclusiv Black Francis of the Pixies, Isaac Brock de la Modest Mouse, Larry Norman, Pete Yorn și membri ai Art Brut și Dandy Warhols, au lansat versiunea proprie Problema este un oraș singuratic în iulie 2013.

Discografie

  • 1963 – Trouble este un oraș singuratic
  • 1964 – N.S.V.I.P's
  • 1965 – Copilul de vineri
  • 1966 – Lumea foarte specială a lui Lee Hazlewood
  • 1967 – Lee Hazlewoodism: cauza și vindecarea lui
  • 1968 – Nancy & Lee - o colaborare cu Nancy Sinatra
  • 1968 – Ceva special
  • 1968 – Dragoste și alte crime
  • 1969 – Cowboy și doamna - o colaborare cu Ann-Margret.
  • 1969 – Patruzeci
  • 1970 – Cowboy în Suedia - sunt două melodii Patruzeci, și unul pe Dragoste și alte crime
  • 1971 – Requiem pentru o aproape Doamnă
  • 1971 – Nancy & Lee - Ai mai trecut vreodată? - o colaborare cu Nancy Sinatra
  • 1972 – 13
  • 1973 – O sa fiu bebelusul tau in seara asta
  • 1973 – Poet, Nebun sau Bum
  • 1974 – Copilul Stockholm trăiește la Berns
  • 1975 – Casa de siguranță pentru tigrii
  • 1976 – 20th Century Lee
  • 1977 – Mută ​​pe
  • 1977 – Înapoi pe strada din nou
  • 1993 – Țigani și indieni - o colaborare cu Anna Hanski
  • 1999 – Farmisht, Flatulence, Origami, ARF !!! & Pe mine...
  • 2002 – Pentru fiecare soluție Există o problemă
  • 2004 – Nancy & Lee 3 - o colaborare cu Nancy Sinatra
  • 2006 – Tort sau moarte

Referințe

  1. ^ a b c d e f "Obituary: Lee Hazlewood". BBC. 6 august 2007. regăsit 2007-08-11.
  2. ^ a b "Singerul compozitor Hazlewood moare". BBC. 6 august 2007. regăsit 2007-08-11.
  3. ^ Michel, Sia (1 februarie 2007). "Pop svengali își închide cizmele". Sydney Morning Herald. regăsit 2007-08-11.
  4. ^ "Interviu cu LEE Hazlewood". Loserslounge.com. Arhivat din original pe 15 aprilie 2012. regăsit 26 martie, 2012.
  5. ^ Leigh, Spencer (6 august 2007). "Obituaria lui Lee Hazlewood". Independentul. Arhivat din original pe 25 august 2007. regăsit 11 august, 2007.
  6. ^ "Dragonul Ukiah - în cartierele regizorului - înregistrări de la Wharf Cat". Wharfcatrecords.com. 9 septembrie 2014. regăsit 2015-05-07.
  7. ^ "Discogs pentru Zeena / Radioul Vocalist-Radio / Vrăjitorie". Discogs.com. regăsit 2014-04-11.
  8. ^ "Zeena / Radio Bocanci de vârcolac Radio Single: Coperta de fotograful fetiș" Helmut Wolech ". Zeena.eu. regăsit 2014-04-11.
  9. ^ "YouTube de versiunea Zeena / Radio Werewolf". Youtube.com. regăsit 2014-04-11.
  10. ^ "Discogs pentru Radio Vârcolac / Soluția de vinil". Discogs.com. regăsit 2014-04-11.
  11. ^ "Discogs pentru Slowdive / Souvlaki". Discogs.com. regăsit 2014-08-15.
  12. ^ [1] Arhivat 21 octombrie 2007, la Machine Wayback.
  13. ^ "Lee Hazlewood cu Amiina:" Hilli (În partea de sus a lumii) "". Pitchfork Media. 18 octombrie 2007. regăsit 2007-11-16.
  14. ^ Bennun, David (2007-08-06). "Lee Hazlewood 1929-2007". Gardianul. ISSN 0261-3077. regăsit 2016-11-17.

linkuri externe

Wikimedia Commons are legătură cu mass-media Lee Hazlewood.
  • Site oficial
  • theage.com.au - "Requiem pentru un maestru de succes"
  • NewYorkNightTrain.com Obiceiul lui Lee Hazlewood și ghidul de înregistrare
  • The Obituary Daily Telegraph
  • Lee Hazlewood cronologie septembrie 2007
  • Interviu cu interviu
  • Pitchfork articol link mort
  • Articol independent
Autoritatea de control
  • Identitățile WorldCat
  • BIBSYS: 3029695
  • BNE: XX4580890
  • BNF: cb140426658 (date)
  • GND: 133256847
  • ISNI: 0000 0001 1751 4508
  • LCCN: n94120006
  • MusicBrainz: 56d9908f-548e-40c1-837f-cd006d79d3a0
  • SELIBR: 294087
  • VIAF: 24802858
  • v
  • T
  • e
Lee Hazlewood
Albume de studio
  • Nancy & Lee
  • Cowboy în Suedia
  • Requiem pentru o aproape Doamnă
  • Poet, Nebun sau Bum
  • Tort sau moarte
Single
  • "Vin de vara"
  • "Jackson"
  • "Câteva Velvet Morning"
Legate de
  • LHI Records
Adus de la "https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Lee_Hazlewood&oldid=845583962"
4.3
Evaluare totală: 36
5
14
4
4
3
2
2
2
1
1