Tată

Salt la navigație Salt la căutare

"Tata", "Dați", "Paternitate" și "Părinți" redirecționați aici. Pentru jurnal, consultați Părinte (jurnal). Pentru alte utilizări, a se vedea tata (dezambiguizare), Paternitate (dezambiguare) și Tată (dezambiguizare).
Sfaturi pentru părinți de Josephus Laurentius Dyckmans, creat 1831-1888

Un tată este părintele masculin al unui copil. Pe lângă legăturile paterne ale unui tată cu copiii săi, tatăl poate avea o relație parentală, legală și socială cu copilul care poartă cu el anumite drepturi și obligații. Un tată adoptiv este un bărbat care a devenit părintele copilului prin procesul legal de adopție. Un tată biologic este contribuția genetică a bărbatului la crearea copilului, prin contact sexual sau prin donare de spermă. Un tată biologic poate avea obligații legale față de un copil care nu a fost crescut de el, cum ar fi o obligație de sprijin monetar. Un tată presupus este un bărbat al cărui raport biologic cu un copil este pretins, dar nu a fost stabilit. Un tată vitreg este un bărbat care este soțul mamei unui copil și poate forma o unitate de familie, dar care, în general, nu are drepturile și responsabilitățile legale ale unui părinte în ceea ce privește copilul.

Adjectivul "paternal" se referă la un tată și comparativ la "mamă" pentru o mamă. Verbul "tatălui" înseamnă a procreat sau a suferi un copil din care derivă substantivul "tată". Tații biologici determină sexul copilului lor printr-o celulă de spermă care conține fie un cromozom X (feminin), fie un cromozom Y (masculin).[1] Termeni relevanți ai entuziasmului sunt tata (dada, tătic), papa, Pappa, papasita, (pa, păsat) și pop. Un model de sex masculin pe care copiii îl pot căuta este uneori denumit aFigura paterna.

Drepturile paterne

Drepturile de paternitate ale unui tată în ceea ce privește copiii lui diferă foarte mult de la o țară la alta, reflectând adesea nivelul implicării și rolurilor așteptate de această societate.

Concediul de paternitate

Concediul parental este atunci când un tată își ia timp liber pentru a-și susține copilul nou-născut sau adoptat.[2] Concediul de paternitate plătit a început pentru prima dată în Suedia în 1976 și este plătit în mai mult de jumătate din țările Uniunii Europene.[3] În cazul cuplurilor de sex masculin de același sex, legea adesea nu prevede niciunul sau ambii părinți să ia concediu de paternitate.

Custodia copilului

Miscarea drepturilor martorilor, cum ar fi Părinții 4 Justiție, susțin că instanțele familiale sunt părtinitoare față de tați.[4]

Pensie alimentara

Suportul pentru copii este o plată periodică în derulare efectuată de un părinte pe alta; este plătit în mod normal de către părintele care nu are custodie.

Fraudă în paternitate

Se estimează că 2% dintre tații britanici experimentează frauda de paternitate în timpul unui eveniment non-paternității, crescând un copil pe care il crede în mod greșit că este descendența biologică a acestora.[5]

Rolul tatălui

Tată și copil, Dhaka, Bangladesh

În aproape toate culturile, părinții sunt considerați îngrijitori secundari. Această percepție se schimbă lent cu tot mai mulți părinți devenind îngrijitori primari, în timp ce mamele merg la serviciu sau în situații de un singur părinte, cupluri masculine de părinți de același sex.

Paternitatea în lumea occidentală

Un tată și copiii lui în Florida

În Occident, imaginea tatălui căsătorit ca salariu primar se schimbă. Contextul social al tatălui joacă un rol important în bunăstarea bărbaților și a tuturor copiilor lor.[6] În Statele Unite, 16% dintre părinții singuri au fost bărbați începând cu 2013.[7]

Importanța tatălui sau a tatălui

Părinții implicați oferă copiilor lor o dispoziție specifică dezvoltării și sunt afectați de acest lucru. Cifrele active ale tatălui pot juca un rol în reducerea comportamentului și a problemelor psihologice la adulții tineri.[8] O creștere a numărului de implicări tată-copil poate contribui la creșterea stabilității sociale a copilului, la realizarea educațională și la potențialul de a avea o căsătorie solidă ca adult. Copiii lor pot fi mai curioși în privința lumii din jurul lor și pot dezvolta abilități mai mari de rezolvare a problemelor.[9] Copiii care au fost crescuți cu părinți se percep să fie mai competenți din punct de vedere cognitiv și fizic decât colegii lor fără tată.[10] Mamele care cresc copii împreună cu un tată au raportat dispute mai puțin severe cu copilul lor.[11]

Fata tatălui nu este întotdeauna tată biologic al unui copil, iar unii copii vor avea un tată biologic, precum și un tată pas cu pas sau îngrijitor. Atunci când un copil este conceput prin donarea de spermă, donatorul va fi "tatăl biologic" al copilului.

Paternitatea ca identitate legitimă poate fi dependentă de factorii și comportamentele interne. De exemplu, un studiu al relației dintre părinți, fiii lor și calculatoarele la domiciliu a constatat că construcția de paternitate și masculinitate impunea ca părinții să-și expună expertiza calculatorului.[12]

Determinarea părinților

Iubirea dragostei (1803) de Nanette Rosenzweig, Muzeul Național din Varșovia

Legea romană a definit paternitatea ca fiind "Mater semper certa, pater est quem nuptiae demonstrant" ("identitatea mamei este întotdeauna sigură, tatăl este căsătoria jurământului indică"). Apariția recentă a testelor științifice exacte, în special a testelor ADN, a dus la adoptarea legii familiei referitoare la paternitate care se confruntă cu schimbări rapide.

Istoria paternității

Pictorul Carl Larsson se joacă cu fiica sa râs Brita

Legătura dintre actele sexuale și procrearea poate fi identificată empiric, dar nu este imediat evidentă. Concepția nu poate fi observată direct, în timp ce nașterea este evidentă. Durata prelungită dintre cele două evenimente face dificilă stabilirea legăturii dintre acestea. Este teoretizat faptul că unele culturi au ignorat faptul că bărbații impregnează femele.[13] Procrearea a fost uneori chiar considerată a fi o "abilitate" autonomă a femeilor: bărbații au fost esențiali pentru a asigura supraviețuirea și apărarea grupului social, dar numai femeile i-ar putea consolida și reintegra prin capacitatea lor de a crea noi indivizi. Acest lucru a dat femeilor un rol de importanță primordială și incontestabilă în cadrul grupurilor lor sociale.[14][15]

Această situație poate să fi persistat în întreaga epocă paleolitică. Unii savanți afirmă că figurinele Venus dovedesc acest lucru. În timpul tranziției spre epoca neolitică, agricultura și creșterea bovinelor au devenit activitățile de bază ale unui număr tot mai mare de comunități umane. Este posibil ca reproducerea, în special, să fi condus femeile - care au petrecut mai mult timp decât bărbații care au grijă de bovine - să descopere treptat efectul procreativ al actului sexual între bărbat și femeie.[16]

Pentru comunitățile care au privit sexualitatea ca fiind pur și simplu o sursă de plăcere și un element de coeziune socială, fără nici un caracter tabu, această descoperire trebuie să fi dus la o anumită perturbare.[17] Acest lucru ar avea impact nu numai asupra reglementării sexualității, ci asupra întregului sistem politic, social și economic. Schimbarea înțelegerii ar fi trebuit în mod necesar să dureze mult, dar acest lucru nu ar fi împiedicat implicațiile să fie relativ dramatic.[15] În cele din urmă, aceste implicații au dus la modelul societății care, în momente și forme diferite, a fost adoptată de majoritatea culturilor umane.

În mod tradițional, îngrijirea copiilor este predominant domeniul mamelor, în timp ce tații din multe societăți asigură familia ca întreg. Începând cu anii 1950, oamenii de știință sociali și feminiștii au provocat din ce în ce mai mult rolurile de gen, inclusiv cele ale familiei de bărbați. Politicile vizează tot mai mult paternitatea ca instrument de schimbare a relațiilor de gen.[18]

paricide

În istoria umană timpurie au existat cazuri notabile de patricidă. De exemplu:

 • Tukulti-Ninurta I (regele 1243-1207), rege asirian, a fost ucis de către fiul său după ce l-a eliberat pe Babilon.
 • Sennacherib (regele 704-681), rege asyrian, a fost ucis de doi dintre fiii săi pentru ispășirea lui de Babilon.
 • Regele Kassapa I (473-495 CE) creator al cetății Sigiriya din vechea Sri Lanka la ucis pe regele tatălui său Dhatusena pentru tron.
 • Împăratul Yang de Sui din istoria chineză a presupus că la ucis pe tatăl său, împăratul Wen de Sui.
 • Beatrice Cenci, nobilă italiană care, după legendă, și-a ucis tatăl după ce a închis-o și a violat-o. Ea a fost condamnată și decapitată pentru crimă împreună cu fratele ei și mama ei vitregă în 1599.
 • Lizzie Borden (1860-1927) și-a ucis tatăl și mama vitregă cu un topor în Fall River, Massachusetts, în 1892. A fost achitată, dar inocența ei este încă contestată.
 • Iyas I al Etiopiei (1682-1706), unul dintre marii împărați războinici ai Etiopiei, a fost demis de fiul său Tekle Haymanot în 1706 și a fost ulterior asasinat.

În istoria mai contemporană s-au înregistrat și cazuri de conflicte ale tatălui-urmaș, cum ar fi:

 • Chiyo Aizawa și-a ucis propriul tată care a violat-o timp de cincisprezece ani, la 5 octombrie 1968, în Japonia. Incidentul a schimbat Codul penal al Japoniei cu privire la patricidă.
 • Kip Kinkel (1982), un băiat din Oregon, care a fost condamnat pentru uciderea părinților săi acasă și doi colegii de la școală la 20 mai 1998.
 • Sarah Marie Johnson (1987-), o fată din Idaho, care a fost condamnată pentru uciderea ambilor părinți în dimineața zilei de 2 septembrie 2003.
 • Dipendra din Nepal (1971-2001) a masacrat o mare parte din familia sa la o cină regală la 1 iunie 2001, inclusiv tatăl său, regele Birendra, mama, fratele și sora.
 • Christopher Porco (1983-) a fost condamnat la 10 august 2006 de uciderea tatălui său și de tentativa de asasinare a mamei sale cu toporul.

Terminologie

Tații biologici

Paternal bonding între un tată și fiica lui nou-născut
Tată și fiu
 • Baby Tată - tată biologic care poartă responsabilitatea financiară pentru un copil, dar cu care mama nu are prea mult sau deloc contact.
 • Tată de naștere - părintele biologic al unui copil care, din cauza adopției sau a separării părintești, nu ridică copilul sau nu poate avea grijă de unul.
 • Tată biologic - sau doar "Tată" este tatăl genetic al unui copil
 • Tatăl postumos - tată a murit înainte de nașterea copiilor (sau chiar a fost conceput în cazul inseminării artificiale)
 • Tatăl presupus - bărbatul care nu are o relație juridică cu un copil, dar care se presupune a fi sau susține că ar putea fi părintele biologic al unui copil
 • Donatorul de spermă - un tată biologic anonim sau cunoscut, care oferă spermatozoizilor săi să fie utilizată în inseminare artificială sau în fertilizare in vitro pentru a-și testa copilul pentru o femeie terță parte. De asemenea, folosit ca termen de slang, care înseamnă "tatăl copilului".
 • Tatăl surprinzător - în cazul în care oamenii nu știau că există un copil până la posibilii ani după aceea
 • Părinte adolescent / tânăr tânăr - Tată care este încă adolescent.

Nebiologice (relații sociale și juridice)

 • Tată adoptiv - tatăl care a adoptat un copil
 • Cu părintele cu tată, unde copilul este produsul relației adulte a mamei
 • DI Dad - tată social / legal al copiilor produși prin inseminare donator (în cazul în care sperma donatorului a fost folosită pentru a impregna soțul DI Dad's)
 • Socru - tatăl soțului
 • Foster tată - copilul este crescut de un bărbat care nu este tatăl biologic sau adoptiv, de obicei ca parte a unui cuplu.
 • Partenerul mamei - presupunerea că partenerul actual îndeplinește rolul tatălui
 • Sotul soțului - în anumite jurisdicții (de exemplu, în legislația civilă din Quebec), dacă mama este căsătorită cu un alt bărbat, acesta din urmă va fi definit ca tată
 • Tatăl presupus - În cazul în care prezumția de paternitate a stabilit că un bărbat este tatăl unui copil, indiferent dacă el este sau nu tatăl biologic
 • Tată social - unde o ia omul de facto responsabilitatea pentru un copil, cum ar fi îngrijirea pentru unul care a fost abandonat sau orfan (copilul este cunoscut drept "copil al familiei" în legislația engleză)
 • Stepfather - un tată nebiologic căsătorit în care copilul este dintr-o relație anterioară

Paternitatea definită de nivelul de contact

 • Tată absent - tată care nu poate sau nu va petrece timp cu copilul său
 • Al doilea tată - un părinte al cărui contact și suport este suficient de robust încât se apropie aproape de legătura parentală (adesea folosită pentru frații de sex masculin mai în vârstă care ajută semnificativ la creșterea copilului)
 • Stay-at-home-tată - echivalentul masculin al unei gospodine cu copil, în cazul în care soțul său este familia
 • Week-end / tată de sărbătoare - în cazul în care copilul (re) rămâne (e) numai cu tatăl la sfârșit de săptămână, sărbători etc.

Paternitate non-umană

Pentru unele animale, părinții au grijă de tineri.

 • Broasca lui Darwin (Rhinoderma darwini) tații poartă ouă în husă vocală.
 • Cele mai multe păsări de curte masculine sunt foarte protejate în ridicarea puilor lor, împărtășind sarcinile cercetașului cu femela. Exemple sunt gâștele, lebedele, pescarii, câinii și câteva specii de rațe. Când familiile celor mai multe dintre aceste păsări acvatice călătoresc, de obicei călătoresc într-o linie și părinții sunt de obicei cei care păzesc puștii la sfârșitul liniei, în timp ce mamele conduc calea.
 • Seahorsei de sex feminin (cal de mare) depozitează ouăle în punga de pe abdomenul bărbatului. Masculul eliberează sperma în pungă, fertilizând ouăle. Embrionii se dezvoltă în sacul de sex masculin, hrăniți de saculetele lor de gălbenuș.
 • Bolii de somn își păstrează ouăle în gură, preîncepând să mănânce până când se deschid.
 • Pinguinii împăratului masculin însuși își incubă ouăle; femele nu fac nici o incubație. În loc să construiască un cuib, fiecare bărbat își protejează oul, echilibrându-l pe vârfurile picioarelor, închis într-o pungă specială pentru păsări. Odată ce ouăle sunt extrase, însă, femelele se vor reuni în familie.
 • Bărbații castraveți îi asigură pe urmașii lor, împreună cu femelele, în primele ore ale vieții lor. Pe măsură ce tinerii boboci se maturizează, părinții lor îi vor învăța cum să caute materiale pentru a-și construi și repara propriile diguri, înainte ca ei să se disperseze pentru a-și găsi proprii colegi.
 • Tatăl lupilor ajută la hrănirea, protejarea și jocul cu puii lor. În unele cazuri, mai multe generații de lupi trăiesc în pachet, oferindu-le puiilor îngrijirea bunicilor, mătușilor și surorilor, în plus față de părinți. Tatăl lup este cel care face cea mai mare parte a vânătorii atunci când femelele își asigură puii nou-născuți.
 • Coioții sunt monogame și coioții masculi vânează și aduc mâncare celor mici.
 • Tații delfinilor ajută în îngrijirea tinerilor. Nou-născuții sunt ținute pe suprafața apei de către ambii părinți până când sunt gata să înoate pe cont propriu.
 • O serie de specii de păsări au părinți activi, îngrijitori care îi ajută pe mame, cum ar fi păsările de apă menționate mai sus.
 • În afară de oameni, tații din câteva specii de primate se ocupă de tinerii lor. Cei care fac sunt tamarine și marmosete.[19] Îngrijirea deosebit de puternică este evidențiată și de siaamangurile în care tații poartă copiii după al doilea an.[19] În maimuțele titi și maimuțe, tații își duc sugarii 90% din timp cu "copiii de maimuță titi care dezvoltă o preferință pentru părinții lor față de mamele lor".[20]Gorilele de argint au un rol mai mic în familii, dar cele mai multe servesc ca o protecție suplimentară a familiilor de rău și uneori se apropie de dușmani pentru ai distrage atenția, astfel încât familia sa să poată scăpa neobservată.

Multe specii, totuși, au un rol paternal puțin sau deloc în îngrijirea descendenților. Barbatul pleacă de la femelă la scurt timp după împerechere și cu mult înainte de nașterea oricărui pui. Femelele trebuie să facă toată munca de îngrijire a tinerilor.

 • Un urs de sex masculin lasă femeia la scurt timp după împerechere și va ucide și uneori va mânca orice pui de urs pe care îl întâlnește, chiar dacă puiul este al lui. Mamele de mame își petrec o mare parte din viața timpurie a puii lor, protejându-le de bărbați. (Multe lucrări artistice, cum ar fi reclame și desene animate, descriu cu bunăvoință "paparabii" atunci când acesta este exact opusul realității.)
 • Părinții domestici de câini prezintă un interes scăzut pentru descendenții lor și, spre deosebire de lupi, nu sunt monogame cu colegii lor și sunt, prin urmare, susceptibili de a le părăsi după împerechere.
 • Leii de sex masculin vor tolera puii, dar le vor permite doar sa manance carnea din prada moarta dupa ce au umplut-o. Câțiva sunt destul de cruzi față de tinerii lor și îi pot răni sau îi pot ucide cu mici provocări. Un bărbat care ucide un alt bărbat să preia controlul mândriei sale va ucide, de asemenea, de obicei, orice pui care aparțin acelui bărbat concurente. Cu toate acestea, bărbații sunt responsabili de păstrarea mândriei în timp ce vânează femelele. Cu toate acestea, leii de sex masculin sunt singurele feline care de fapt au un rol în paternitate.
 • În general, iepurii masculi tolerează kituri, dar, spre deosebire de femele, adesea manifestă un interes scăzut în kituri și sunt cunoscuți pentru a juca dur cu descendenții lor atunci când sunt maturi, în special față de fiii lor. Acest comportament poate fi, de asemenea, parte a unui instinct de a conduce masculii tineri departe pentru a preveni incestul de imperechere între frați.Femelele se vor dispersa, în cele din urmă, de la război, de îndată ce se maturizează, dar tatăl nu-i îndepărtează, așa cum o face în mod normal bărbaților.
 • Armăsarii și vierii de porci nu au nici un rol în educație parentală, nici nu sunt monogame cu colegii lor. Ei vor tolera tinerii într-o oarecare măsură, dar datorită naturii lor masculine agresive, ei sunt în general supărați de exuberanța energetică a tinerilor și pot răni sau chiar ucide pe tineri. Astfel, armasarii și vierii nu sunt ținute în același stilou ca și tinerele lor sau alte femele.

În cele din urmă, la unele specii, nici tatăl, nici mama nu oferă nici o îngrijire.

 • Acest lucru este valabil pentru majoritatea insectelor, reptilelor și peștilor.

Vezi si

 • Tatăl presupus
 • Legătura paternă
 • Registrul tatălui presupus
 • Sociologie de paternitate
 • Paternitate responsabilă
 • Părinte complex
 • Miscarea drepturilor tatilor
 • Efectul vârstei paterne
 • paricide
 • Împărțirea câștigată / căsătoria partajată
 • "Tatăl" se poate referi, de asemenea, metaforic la o persoană care este considerată fondatorul unui corp de cunoaștere sau al unei instituții. În acest context, înțelesul "tatălui" este similar cu cel al "fondatorului". Vezi lista persoanelor considerate tată sau mamă a unui câmp.

Referințe

 1. ^ GENETICA UMANĂ, INHERITANȚA MENDELIANĂ recuperată 25 februarie 2012
 2. ^ Ce este concediul de paternitate?
 3. ^ Mapped: Concediu de paternitate plătit în întreaga UE ... care țări sunt cele mai generoase? Publicat de The Telegraph, 18 aprilie 2016
 4. ^ Părinții 4 Justiția își iau lupta pentru drepturi peste tot în Atlantic Publicat de The Telegraph, 8 mai 2005
 5. ^ Unul din 50 de tați britanici ridică în necunoștință de cauză copilul unui alt bărbat. Publicat de The Telegraph, 6 aprilie 2016
 6. ^ Garfield, CF, Clark-Kauffman, K, David, MM; Clark-Kauffman; Davis (15 noiembrie 2006). "Paternitatea ca o componentă a sănătății bărbaților". Jurnalul Asociației Medicale Americane. 19 (19): 2365. doi: 10.1001 / jama.296.19.2365.
 7. ^ "Fapte pentru caracteristici". Arhivat din original pe data de 24 aprilie 2013. regăsit 25 octombrie, 2013.
 8. ^ Copii care au o tată activă au mai puține probleme psihologice și comportamentale
 9. ^ Statele Unite. Centrul Național pentru Părinți, Kansas City, MO. Parteneriat pentru Implicarea Familiei în Educație. Un apel la angajament: Implicarea părinților în învățarea copiilor. Iunie 2000
 10. ^ Golombok, S; Tasker, F; Murray, C. "Copiii crescuți în familii orfane din copilărie: relațiile de familie și dezvoltarea socioemoțională a copiilor lesbienelor și a mamelor singure heterosexuale". J Psihiatrie psihologică pentru copii. 38: 783-91. doi: 10.1111 / j.1469-7610.1997.tb01596.x. PMID 9363577.
 11. ^ Copii crescuți în familii orfane din copilărie: o urmărire a copiilor lesbienelor și a mamelor heterosexuale singure la adolescenta timpurie
 12. ^ Ribak, Rivka (2001). ""Ca imigranți ": puterea de negociere în fața calculatorului de acasă". Noi media și societate. 3 (2): 220-238. doi: 10.1177 / 1461444801003002005.
 13. ^ James George Frazer, The Golden Bough, voi. 5-6, Robarts, Toronto, 1914
 14. ^ Jean Markale, La femme Celt / Femeile Celților, Paris, Londra, New York, 1972
 15. ^ a b Jean Przyluski, La Grande Déesse, Payot, Paris, 1950
 16. ^ Jacques Dupuis, Au nome du pére. Un istoric de la paternité, Lo Rocher, 1987
 17. ^ Margaret Mead, Barbat și femeie, William Morrow & C., New York, 1949
 18. ^ Bjørnholt, M. (2014). "Schimbarea bărbaților, schimbarea timpurilor, tați și fii dintr-un studiu experimental privind egalitatea de gen" (PDF). Revizuirea sociologică. 62 (2): 295-315. doi: 10.1111 / 1467-954X.12156.
 19. ^ a b Fernandez-Duque, E; Valeggia, CR; Mendoza, SP (2009). "Biologia îngrijirii paterne la primatele umane și non-umane". Annu. Rev. Anthropol. 38: 115-30. doi: 10.1146 / annurev-anthro-091908-164334.
 20. ^ Mendoza, SP; Mason, WA (1986). "Diviziunea părintească a muncii și diferențierea atașamentelor într-un primat monogam (Callicebus moloch)". Anim. Behav. 34: 1336-47. doi: 10.1016 / s0003-3472 (86) 80205-6.

Bibliografie

Priveşte în sus Tată în Wikționar, dicționarul liber.
Wikimedia Commons are legătură cu mass-media Părinți.
 • Inhorn, Marcia C .; Chavkin, Wendy; Navarro, José-Alberto, ed. (2015). Paternitatea globalizată. New York: Berghahn. ISBN 9781782384373. Studii efectuate de antropologi, sociologi și geografi culturali -
 • Kraemer, Sebastian (1991). "Originea părintească: un proces antic de familie". Procesul familial. 30 (4): 377-392. doi: 10.1111 / j.1545-5300.1991.00377.x. PMID 1790784.
 • Diamond, Michael J. (2007). Tatăl meu în fața mea: cum părinții și fiii se influențează reciproc de-a lungul vieții lor. New York: W.W. Norton. ISBN 9780393060607.
 • Collier, Richard (2013). "Regândirea bărbaților și a masculinităților în profesia de avocat contemporan: exemplul tatălui, masculinitățile transnaționale de afaceri și echilibrul dintre viața profesională și cea de familie în marile firme de avocatură". Nevada Law Journal, număr special: bărbați, masculinități și drept: un simpozion pe tema masculinităților multidimensionale. Facultatea de Drept William S. Boyd. 13 (2): 7.
 • v
 • T
 • e
Familie
 • Istorie
 • Gospodărie
 • Familie nucleară
 • Familie extinsa
 • Familia conjugală
 • Familia imediată
 • Familia matrifocală
 • Familie îmbinată
 • Familie disfunctionala
 • Familii polifidite
Rudele de gradul întâi
 • Mamă
  • Tată
  • mamă
 • Copil
  • fiu
  • fiică
 • sibling
  • frate
  • soră
Relații de gradul doi
 • Bunic
 • nepot
 • Mătuşă
 • unchi
 • Nepoata si nepot
Relații de gradul al treilea
 • Bunic grozav
 • Strănepot
 • Marele și granița
 • verișoară
Familie-in-law
 • soț
  • soție
  • soț
 • Socri
 • Frati-in-law
 • Ginere
 • Noră
Familie vitregă
 • Tatăl vitreg
 • vitrega
 • Copil vitreg
 • Stepsibling
Rudenie
 • Conjugarea austriacă a aborigenei
 • Adopţie
 • Afinitate
 • Consangvinitate
 • Disownment
 • Divorț
 • Înstrăinare
 • Frăția conjugală
 • Căsătorie
 • Îngrădați rudenia
descendență
 • Coborâre biliară
 • Strămoș comun
 • Nume de familie
 • Arbore genealogic
 • Genealogie
 • Obiecte de familie
 • Ereditate
 • Moştenire
 • Descendent liniar
 • Matrilineality
 • Patrilineality
 • Diagrama pedigree
 • strămoș
relaţii
 • Agape (iubire părintească)
 • Eros (dragoste maritală)
 • Pietatea filială
 • Storge (dragoste familială)
concediu
 • Ziua Mamei
  • S.U.A.
 • Ziua Tatălui
 • Ziua tatălui-fiică
 • Ziua frațiilor
 • Ziua Națională a Bunicilor
 • Ziua părinților
 • Ziua Copilului
 • Ziua Familiei
  • Canada
 • Ziua Familiei Americane
 • Săptămâna națională a familiei
  • Regatul Unit
Legate de
 • Aniversarea nuntii
 • Sociologia familiei
 • Muzeul de maternitate
Adus de la "https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Father&oldid=851795340"
4.4
Evaluare totală: 23
5
12
4
3
3
3
2
2
1
0