Fapte de repede: este dieta 5: 2 prea bună pentru a fi adevărată?

Mai mult de un an de când au lovit pentru prima dată librăriile, cărțile de dietă 5: 2 sunt încă cele mai bine vândute pe Amazon. Drept rezultat, nu este neobișnuit să asistăm la oameni, cu efectul facial al tunelului eolian ciudat, pierderea rapidă a greutății, distrugerea spaghetelor modelate din dovlecei, în timp ce se scuză cu entuziasm pentru orice zgomot, pentru că sunt "într-o zi rapidă". (În cazul în care ați petrecut ultimele 13 luni într-o peșteră fără Wi-Fi, ideea de 5: 2 este că în două zile "rapide" pe săptămână ajungeți la calorii reduse, iar restul timpului în care mâncați în mod normal .) Apelul său constă în simplitatea sa percepută și faptul că sunteți pe o dietă pentru mai puțin de o treime din timp.

Citiind prin toate beneficiile potențiale ale stării de sănătate, practica are un panaceu scris peste tot. Poate, raționamentul merge, de aceea sa făcut atât de mult în istorie și de ce unele religii îi prescriu în continuare. Hippocrates a fost în ea, Plato a postit pentru o mai mare eficiență fizică și mentală, iar Mark Twain a spus: "Un pic de foame poate face cu adevărat mai mult pentru omul bolnav în medie decât cele mai bune medicamente și cei mai buni medici".

"Am uitat-o ​​și trebuie să ne întoarcem", spune Valter Longo, biolog de la Universitatea din California de Sud, care a studiat longevitatea și efectele postului asupra organismelor - de la drojdie la oameni - timp de mai mult de 20 de ani . Cercetările privind postul nu sunt finanțate, în general, de organizații care să profite de alte mijloace de a pierde în greutate sau de a menține sănătatea, cum ar fi industria alimentară sau farmaceutica mare (unii oameni de știință sunt convinși că postul controlat ar putea reduce sau elimina necesitatea unor medicamente) , ci mai degrabă de organismele guvernamentale și de organizațiile de cercetare pentru cancer. Până acum, atât de convingătoare.

Chiar și dieteticienii sunt interesați. Așa cum Sioned Quirke, care administrează clinicile de gestionare a greutății, observă: "În acest moment, nu există suficiente studii de calitate și de înaltă participare pentru a consilia sau a promova o dietă 5: 2, dar dacă se află un pacient monitorizată pe ea și sunt fericită și pierde în greutate, atunci nu o voi descuraja. "Este singura" dietă "pe care ea nu o descurajează.

Ar putea fi într-adevăr atât de multă substanță care se ascunde sub stralucirea actuală a postului? Este prea bine să fii adevărat?

Postul te face să te subție

Sustineti rationament: nu mancati suficiente calorii, incepeti sa va ardeti rezervele de grasime - dupa ce ati consumat mai intai depozitele de glicogen din ficat, de aceea nu are rost sa faceti jumatate de masurare cu postul (si de ce picurati hrănirea rațiilor slabe de post alimentar pe tot parcursul orelor de veghe va fi mai puțin eficientă decât folosirea lor în una sau două mese și numai consumul de apă minunată, pentru restul timpului).

Un studiu ulterior al echipei lui Longo a constatat că, dacă șoarecii chestionează suficient între posturi, astfel încât aceștia consumă în general aportul caloric non-post alimentar, în general, își pierd în continuare greutatea. "Rezultatele, cred eu, sunt excepționale", spune el, "iar la oameni, începem să vedem ceva foarte asemănător". Cu toate acestea, în mod clar, această informație ar putea fi periculoasă în mâinile greșite, deoarece postul ciclic și bingingul nu un om sănătos, fericit. Nici nu postesc o licență de a trăi în mâncare nesănătoasă, ceea ce sunt cu adevărat după părțile de dependență ale creierului nostru, chiar dacă mințile noastre raționale nu o vor recunoaște. Între timp, sfaturile de a muri de foame nu stau bine, când anorexia devine din ce în ce mai răspândită.

Există unele dovezi că poftele sunt diminuate de post, deși acest subiect este greu de studiat. Modelele de hrănire, metabolismul și mintea sunt încăpățânate, iar percepția de sine a unor astfel de lucruri poate fi tulbure.

Longo însuși a postit zilnic mai mult de cinci ani. El practică hrănirea cu timp limitat, unde își permite doar două mese în decurs de trei până la 12 ore - o metodă comună între centenari și, spune, "o modalitate bună pentru mine de a menține o greutate sănătoasă". Este mai bine decât 5: 2, conform lui Longo, deoarece sistemul preferă o rutină zilnică, mai degrabă decât extremă la fiecare câteva zile (de asemenea, recomandă posturi de trei până la cinci zile la fiecare trei luni). Dar el nu ar recomanda să-l încerce fără supraveghere medicală, de teama de malnutriție și "pentru că oamenii doresc să improvizeze", spune el. Cu siguranta nu poti sa te plimbi mereu dupa ce esti in plina crestere, insarcinata, diabetica sau daca ai alte conditii de sanatate grave.

Postul hrănește creierul

Mark Mattson este șeful Laboratorului de Neuroștiințe al Institutului Național de Îmbătrânire din Baltimore și este și un om slab. El are îndemnuri de a alerga pe teren și de a sări peste mese și, într-o discuție TED din 2014, a vorbit despre dietele ketogenice (bogate în grăsimi, proteine ​​adecvate, glucide scăzute) eficiente în reducerea crizelor epileptice și în creșterea capacității de învățare și memorie. "În laboratorul meu", a spus el, "încercăm să înțelegem de ce aceste diete sunt bune pentru neuroni. Unul dintre motive este acela că ele furnizează un combustibil alternativ [la glucoză]. "Și prin provocarea stresului oxidativ ușor, ele sporesc capacitatea celulelor nervoase de a repara leziunea oxidantă a ADN-ului. Ei, de asemenea, spune el, protejează creierul îmbătrânit de boala Parkinson și Alzheimer. Multe dintre rezultatele cheie provin de acum încolo din studiile pe animale, dar face sens din punct de vedere evolutiv că, în calitate de vânători-culegători, am dezvoltat capacitatea de a rămâne concentrată atunci când au nevoie de hrană.S-ar putea să încercați să spuneți acest lucru, totuși, pacienților care trăiesc în greutate care se luptă printr-o zi rapidă.

Postul restabilește sistemul imunitar

Una dintre cele mai mari știri recente despre postul intermitent a fost un studiu publicat în vara trecută, realizat de echipa lui Longo. "Postul ar putea restabili sistemul imunitar", a strigat titlul. Șoarecii au postit timp de două zile, iar unii pacienți cu cancer uman au postit timp de trei până la cinci zile, ceea ce a dus la scăderea temporară a numărului de celule albe din sânge, dar în cele din urmă la producerea de celule albe din sânge noi, proaspete, care sunt esențiale pentru funcția imună. Mai puțin raportat a fost un studiu care a ieșit în același timp de cercetători de la Universitatea din Bath, care a găsit dovezi că postul intermitent ar putea crește susceptibilitatea la infecție pe termen lung. "Arată că chiar și fântâna tinerilor ar trebui să vină cu o etichetă de avertizare", spune lectorul de biologie și biochimie Nick Priest.

Cine ar trebui să credem? În mod ideal, omul de știință ale cărui rezultate se bazează pe un studiu al multor participanți umani de-a lungul multor ani. Cu alte cuvinte, nimeni, deocamdată, dar avertizat, beneficiile imediate ale lui Longo au fost rezultatul postului extrem.

Dacă sunteți în dieta 5: 2 sau în cele două mese ale lui Longo pe zi, "80% din efectele postului pe care nu le primiți", spune el. Dar mai mult postul extrem poate duce la recoltarea muschilor de catre corpul tau pentru energie, care nu a fost niciodata privita ca fiind sanatoasa (desi Longo suspecteaza ca, la fel ca si cercetarea sistemului imunitar, acest lucru va duce in cele din urma la muschii revenind mai puternici dupa postul " testele sunt necesare atât la șoareci, cât și la oameni. ") Și, bineînțeles, nu ar trebui să faceți exerciții în postul extrem de post. Longo spune că atunci când participanții la studiul său s-au opus sfaturilor sale și au încercat să alerge pe goale, aproape că au trecut.

Cu toate acestea, beneficiile postului sună incredibil de puternice și convingătoare când Longo vorbește despre ele: "Dacă luați maimuțe, șoareci și acum avem multe dovezi pentru oameni și le restricționați caloric, nu numai ei trăiesc mai mult, dar prevalența bolilor scade de mai multe ori. "El menționează cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare. Dar există o grămadă de capete libere care trebuie legate. Dacă sunteți tentați, probabil și cu precauție este probabil calea de urmat.

Urmați @ am_fleming

4.7
Evaluare totală: 38
5
13
4
3
3
2
2
3
1
1