Uleiuri de gatit

3.1.3_2_Mai A 2008 Basil și verde Peppercorn Oil.jpg
Uleiuri de gatit

Striking Oil

Când te gândești la petrol, ce îți vine în minte? Ne gândim la vinaigrette franceze, la pui prăjit și la legume perfect salate, doar pentru a numi câteva. Și, din fericire, aceste alimente preferate sunt făcute cu mult mai bine cu uleiurile, care sunt o parte integrantă și esențială a dietei noastre.

De secole, oamenii au făcut grăsime, măsline stoarse, smântână colectată și pește savurat pentru a obține acizii grași, creierul, sistemul nervos, sistemul imunitar și celulele corpului trebuie să funcționeze bine. Din fericire pentru noi, lucrurile sunt un pic mai ușor în aceste zile și uleiurile de care avem nevoie pentru o bună stare de sănătate sunt disponibile pe rafturile de pe piața de alimente complete. Din fericire nu este nevoie de stoarcere!

Atât de multe uleiuri, atât de puțin timp

Nu toate uleiurile sunt create egale. De fapt, nici un ulei nu poate fi folosit pentru toate lucrurile; în schimb, fiecare are locul său distinct în bucătărie. Mențineți aceste categorii de bază în minte atunci când gătiți:

Pentru coacere: Nuci de cocos, palmier, canola și șofrănel de mare oleic și ulei de floarea soarelui funcționează cel mai bine.

Pentru prăjire: deoarece stau bine la căldură, avocado, arahide, palmier și ulei de susan sunt ideale pentru prăjire.

Pentru sautéing: Multe uleiuri sunt excelente pentru sautéing, inclusiv avocado, canola, nuca de cocos, grapese, ulei de masline, sezam si ulei de floarea-soarelui.

Pentru imbracaminte, pansamente si marinate: Cand vine vorba de a face prajituri si marinate, sau de a gasi ulei perfect pentru a servi alaturi de pâine crud pentru scufundare, cautati o aroma extraordinara. În acest scop, uitați-vă la in, ulei de măsline, arahide, ulei de susan sau de nuc prăjit.

Ulei 101

Știm că pe rafturile noastre sunt multe uleiuri! Iată câteva dintre preferatele noastre, împreună cu detalii rapide despre modul în care sunt făcute și despre cele mai bune modalități de a le servi:

Ulei de avocado:

Presat din avocado, acest ulei neted este mai mult de 50% mononesaturat, ceea ce face ca acesta să fie o alegere inimă. Utilizați-l în pansamente de salată sau la pește, carne de pui, cartofi dulci sau plante.

Ulei de rapita:

Canola este de fapt un văr de varză și germeni de Bruxelles. De fapt, este o varietate de semințe de rapiță care face parte din familia muștarului, care include și vegetalele menționate mai sus. Este benefic pentru sănătatea inimii datorită profilului său de acizi grași și conținutului de omega-3 și a conținutului scăzut de grăsimi saturate și perfect pentru gătitul ușor, sosuri și deserturi cum ar fi mămăliga de casă sau prăjituri delicioase.

Ulei de cocos:

Presat din fructul palmierului de nucă de cocos, uleiul de cocos este ideal pentru feluri de mâncare ușoare și delicate. Acest ulei este în mod deosebit gura-udare pentru a utiliza pentru a face popcorn și brownish hash.

Ulei de porumb:

Majoritatea uleiurilor de porumb sunt extrase numai din germenul sâmburei de porumb și au culoarea galben auriu; untul necurățat va avea o culoare mai închisă și un gust mai bogat de porumb. Utilizați în pansamente de salată și dipsuri cu arome mai puternice, cum ar fi ardeii sau usturoiul.

Ulei din semințe de struguri:

Uleiul de grape este extras din semințele de struguri, un produs secundar al industriei vinicole. Utilizați-le pe salate și legume crude sau în scufundări, sosuri și salsa. Se amestecă uleiul de struguri cu usturoi și busuioc, apoi se toarnă pe pâine prăjită.

Ulei de masline:

Un suport al dietei mediteraneene și unul dintre cele mai vechi uleiuri culinare cunoscute, uleiul de măsline conține grăsimi mononesaturate predominant inimii. Uleiul de măsline extra virgin rezulta din prima presare la rece a măslinelor, în timp ce uleiul de măsline ușor "pur" este un amestec de ulei de măsline rafinat și ulei de măsline extra virgin. Se înmoaie peste hummus sau legume la grătar.

Ulei de arahide:

Uleiul de arahide vine de unde vă așteptați ... arahide! Conținutul relativ ridicat de mononesatura îl face sănătoasă. Uleiul de arahide este superior pentru prăjire, săpun de lumină și cartofi prăjiți.

Ulei de susan:

Sămânța plantei de susan furnizează ulei de susan, care are un conținut ridicat de antioxidanți. Uleiul de susan nelimitat este mare ca o componentă cheie de aromă în sosuri sau pansamente. Utilizați ulei de susan rafinat pentru aplicații de căldură ridicate, cum ar fi prăjitura și ulei de susan prăjit pentru cartofi prăjiți și sosuri și picături asiatice. (Aveți nevoie de un pic convingător? Lemon Sesame Sparanghelul ne va dovedi punctul nostru de vedere.)

Cum să: Stocarea și încălzirea uleiului

Unde să stochez ulei în bucătăria mea? Din păcate, uleiurile nu sunt ca vinul; ele nu se îmbunătățesc odată cu vârsta. Căldura și lumina pot deteriora uleiurile, în special cele polinesaturate, astfel încât să le păstrați în frigider pentru a evita ranciditatea. Pentru înregistrare, veți ști că uleiul dvs. este randit dacă are un gust și un miros caracteristic, care ar trebui să îl arunce și să cumpere ulei proaspăt.

De ce uleiul de măsline devine tulbure când este rece? Unele uleiuri, ulei de măsline printre ele, devin tulbure sau solidificate când sunt refrigerate. Nu-ți face griji; nu le afectează deloc calitatea. Câteva minute la temperatura camerei și lucrurile vor reveni la normal.

Am auzit că oamenii se referă la un "punct de fum" când vorbesc despre gătit cu ulei. Ce e aia? Uleiul de incalzire dincolo de punctul de fum - temperatura la care petrolul incepe sa fumeze, generand vapori toxici si radicali liberi nocivi - nu este niciodata o idee buna. Indepărtați întotdeauna uleiul care a ajuns la punctul de fum, împreună cu orice alimente cu care a avut contact. Nu știu ce punct al fumului de ulei? Cele mai multe etichete pe sticle de ulei vă vor oferi temperatura corectă.

Pentru a perfecționa sau a nu perfecționa?

Unele uleiuri sunt rafinate pentru a le face mai stabile și adecvate pentru gătit la temperaturi înalte. Țineți minte, totuși, că procesul elimină cea mai mare parte a gustului, culorii și nutrienților din uleiuri. De aceea, uleiurile rafinate sunt perfecte pentru coacere și prăjire, unde punctul lor de fum ridicat și arome neutre sunt un plus.

Pe de altă parte, uleiul nerafinat este pur și simplu presat și îmbuteliat, astfel încât să își păstreze conținutul original de nutrienți, aroma și culoarea.Uleiurile nerafinate adaugă arome întregi la feluri de mâncare și se utilizează cel mai bine pentru aplicații cu temperatură scăzută sau fără căldură. (Vreți să gustați diferența? Faceți acest Shiitake Lemongrass Miso Soup.

Uleiul de petrol se termină bine

Dacă ați fost vreodată numit "cap de grăsime", credem că putem ajuta. Știați că creierul dvs. este format mai ales din grăsimi și că grăsimile - inclusiv grăsimea saturată - alcătuiesc membranele celulare care protejează integritatea celulelor și structura lor?

Grăsimile și uleiurile joacă, de asemenea, roluri esențiale în stabilizarea nivelului zahărului din sânge, furnizând materii prime pentru fabricarea hormonilor și contribuind la un sistem imunitar sănătos. Gândiți-vă la uleiuri ca la umanitățile corpului vostru; nu există nici un scop pentru binele pe care îl pot face. Dar amintiți-vă ce ți-a spus și bunicul tău: totul cu moderatie. Din moment ce toate grăsimile sunt bogate în calorii, nu uitați să nu exagerați.

Fapte asupra grăsimilor

Grasimile au avut o reputatie proasta in trecut, dar oamenii incepe sa realizeze ca avem nevoie de ei sa ramana sanatosi. Grăsimile sunt unul dintre cei trei principali nutrienți ai dietei umane. Celelalte două sunt carbohidrații și proteinele.

Așadar, grăsimile sunt aici pentru a rămâne și este un lucru bun deoarece grăsimile contribuie, de asemenea, la gustul, aroma și textura alimentelor - acele lucruri care ne dau o asemenea satisfacție la masă.

Înainte de a ajunge la detaliile privind grăsimile și cum funcționează în organism, trebuie să înțelegeți că grăsimile și uleiurile sunt una și aceeași. Singura diferență este că uleiurile sunt lichide la temperatura camerei și grăsimile sunt solide. Acum, hai să mergem la zgură.

trigliceridele

Pur și simplu a declarat, trigliceridele sunt forma chimică a grăsimilor din alimente și din organism. Gândiți-vă la grăsimi ca la o clădire și la trigliceride ca la cărămizi care îi dau forma. Fiecare "cărămidă" din trigliceride constă dintr-un amestec de trei acizi grași - saturați, mononesaturați și polinesaturați ("tri") și o moleculă de glicerol. Astfel, numele "tri" - "gliceridă".

O anumită grăsime este definită prin combinația de acizi grași care alcătuiesc "cărămizile". Cărămizile de trigliceride din uleiul de măsline, de exemplu, au mult mai mulți acizi grași mononesaturați decât acizii grași saturați sau polinesaturați, făcând uleiul de măsline o grăsime mononesaturată.

mononesaturate

Grasimile monosaturate sunt sănătoase pentru inimă, deoarece mențin nivelurile bune de colesterol HDL, în timp ce reduc nivelul de colesterol LDL rău. Ele sunt mai stabile din punct de vedere chimic decât grăsimile polinesaturate, dar nu sunt la fel de stabile ca grăsimile saturate. Acest lucru înseamnă că acestea păstrează mai bine decât uleiurile polinesaturate, dar nu și uleiurile saturate. Acestea sunt cele mai potrivite pentru prepararea ușoară sau pentru utilizarea brută în pansamentele de salată și altele asemenea. Uleiurile care sunt predominant mononesaturate includ ulei de măsline, avocado, arahide, susan, untură și rață. Când sunt păstrate la temperatura camerei, grăsimile monosaturate sunt, în mod obișnuit, lichide, dar sunt susceptibile de a se solidifica atunci când sunt depozitate în frigider.

Uleiul mononesaturat este în general considerat a fi cel mai sanatos ansamblu, dar este important de reținut că toate cele trei tipuri prezintă avantaje și dezavantaje distincte - nu numai pentru sănătate, ci și pentru caracteristicile culinare și aromă. Uleiul de măsline pare să fi fost uns un "ulei perfect" de către unii în mass-media și, deși este destul de versatil, nu pot fi toate lucrurile tuturor bucătarilor.

polinesaturat

Datorită structurii lor chimice instabile, acizii grași polinesaturați sunt mai susceptibili la ranciditate decât acizii grași saturați și mononesaturați, în special după contactul prelungit cu oxigen, lumină sau căldură. Uleiurile care sunt predominant polinesaturate includ ulei de nuc, grapese, soia, porumb și ulei de pește. Acestea sunt lichide la temperatura camerei.

Mulți experți nu recomandă uleiuri polinesaturate pentru gătit deoarece sunt atât de ușor de avariat de căldură. Acestea sunt cel mai bine utilizate în forma lor brută, și utilizate rapid la asta. Nu păstrați niciodată uleiurile polinesaturate dincolo de data de expirare. Dacă este necesară gătirea, utilizați temperaturi scăzute. Uleiurile polinesaturate trebuie păstrate la frigider în sticle întunecate.

saturate

Grasimile saturate sunt cele mai stabile din punct de vedere chimic, oferindu-le o durată lungă de conservare și capacitatea de a rezista la temperaturi ridicate de gătit. În mod tipic, la temperatura camerei solide, grăsimile saturate se găsesc în principal în grăsimi animale și uleiuri tropicale.

Grăsimi animale

În general, grăsimile animale, cum ar fi untul, smântâna și seulele, sunt predominant saturate, însă două dintre cele mai saturate grăsimi - uleiul de cocos și uleiul de palmier - provin din surse vegetale. În plus, grăsimile animale, cum ar fi untură, grăsime de pui și grăsime de rață, sunt predominant mononesaturate, în timp ce uleiurile de pește sunt predominant polinesaturate. Și este interesant de observat că compoziția de acizi grași a grăsimilor animale poate varia în funcție de dieta animalului.

Grăsimile animale au loc în bucătărie. Mulți cred că untul face cea mai bună crustă de plăcintă, iar câteva feluri de mâncare hispanice tradiționale se bazează pe untură pentru aroma lor distinctivă. Untul este cea mai obișnuită grăsime animală din bucătărie, iar unturile de bună calitate abundă, la fel ca și crema și alte produse pe bază de lapte utilizate în gătit. Unii producători creează acum și untură de înaltă calitate.

Trans Grăsimi: Cel mai rău tip

Acizii grași trans sunt modificați chimic, iar grăsimile artificiale găsite în uleiurile parțial hidrogenate. Procesul de hidrogenare, utilizat în comun de la începutul secolului al XX-lea, injectă hidrogen în grăsimi vegetale sub presiune și căldură ridicată. Acest lucru saturează ceea ce a fost anterior o grăsime nesaturată și are ca rezultat o configurație chimică care nu se găsește în natură și este foarte bogată în acizi grași trans. Acest lucru se face pentru a face uleiurile vegetale, care sunt în mod normal lichide la temperatura camerei, solide și mai stabile din punct de vedere chimic, extindând astfel durata de valabilitate a produselor în care sunt utilizate.Cantități foarte mici de grăsimi trans se produc în mod natural în unele produse cum ar fi lapte, brânză, carne de vită sau miel.

Grasimile trans sunt dublu dăunătoare pentru că ele scad colesterolul HDL (bun) și cresc nivelul de colesterol LDL (rău), crescând riscul de boală coronariană. De fapt, acizii grași trans au un impact chiar mai mare asupra nivelurilor de colesterol decât dietele bogate în unt, care conțin grăsimi saturate. Un raport din 2002 al Institutului de Medicină (o filială a Academiei Naționale de Științe) a concluzionat că trans-grăsimile nu sunt sigure de a consuma în orice cantitate. O modalitate ușoară de a evita trans-grăsimile este de a face cumpărături la Piața Whole Foods - am oprit vânzarea produselor care conțin grasimi trans în 2003.

Legea privind etichetarea trans-grăsimilor

Începând cu data de 1 ianuarie 2006, toate produsele care au un panou cu informații despre nutriție trebuie să declare cantitatea de trans-grăsimi per porție. Acest lucru a forțat mulți producători convenționali de alimente să reducă sau să elimine grăsimile trans din produsele lor. Dar grăsimea trans are încă o prezență semnificativă în restaurante și cu alți furnizori de alimente care nu sunt afectați de legea privind etichetarea.

Produsele ambalate din alte surse decât cele de pe întregul magazin alimentar pot conține în continuare cantități semnificative de grăsimi trans: margarină, scurtare, produse de cofetărie (produse de patiserie, plăcinte, prăjituri, gogoși), cereale pentru micul dejun, alimente prăjite, biscuiți și snack-uri .

Uleiuri de gatit

Este imposibil să spunem care ulei este cel mai bun ulei organic pentru gătit, deoarece aceasta ar depinde de mulți factori diferiți. Există multe uleiuri organice și fiecare are calități care le fac cele mai bune pentru gătit într-un anumit mod.

De ce folosiți ulei organic?

S-ar putea să te întrebi de ce ar trebui să te deranjezi să cauți uleiuri organice de gătit care sunt adesea mai greu de găsit și mai scumpe. Iată trei motive majore:

 • Uleiul organic nu poate fi obținut din orice plantă care a fost modificată genetic sau tratată cu îngrășăminte chimice și pesticide. Acest lucru vă ajută să vă asigurați sănătatea bună a familiei și, probabil, este cel mai bun motiv pentru a utiliza uleiuri organice pentru prăjire, gătit și coacere.
 • Deoarece uleiurile organice sunt fabricate diferit decât uleiurile convenționale, ele păstrează mai multe substanțe nutritive și aromă. Arome mai intense ale uleiului adaugă un gust mai profund alimentelor pe care le gătiți cu el.
 • Produsele ecologice sunt adesea și produse de comerț echitabil, deși nu întotdeauna. Aceasta înseamnă că, în timp ce plătiți mai mult pentru produsul ecologic, veți ajuta, de asemenea, să vă asigurați că fermierii care l-au creat se plătesc corect pentru munca pe care o fac.
Articole similare

O listă a celui mai bun ulei organic pentru gătit

Deoarece nu există niciunul dintre cele mai bune uleiuri organice pentru gătit, va trebui să decideți dacă doriți să păstrați câteva uleiuri diferite în jurul casei sau să folosiți un ulei de uz general, care este bun pentru majoritatea a ceea ce faceți.

Cel mai bun ulei organic de uz general

Cel mai bun ulei organic pentru gătit aproape orice este ulei de măsline. Uleiul de măsline organic are un gust bogat, de măsline și un miros pe care îl conferă alimentelor pe care le folosiți. Uleiul de măsline poate fi utilizat în următoarele moduri:

 • Saute legume și carne în el.
 • Utilizați-l ca o componentă de dressing pentru salată.
 • Utilizați-l pentru a pune pâine înăuntru.
 • Utilizați-l ca ingredient în produsele coapte.

Uleiul de masline are totuși un punct scăzut de fumat. Nu este bine să prăjiți adânc.

Cele mai bune uleiuri organice pentru prăjirea profundă

Cele mai bune uleiuri organice care se folosesc la prăjituri și gătit la temperaturi ridicate sunt cele cu un punct de fum ridicat. Acestea nu se descompun atât de ușor ca uleiul de măsline. Acestea tind să aibă puțină aromă, ceea ce le face mai puțin de dorit ca ingredient.

 • Uleiul de arahide este cel mai bun ulei pentru prăjituri adânci. Ea are un punct de fum foarte mare, nu merge ușor rancid, și păstrează alimente prăjite crocant, nu gras. Dezavantajul față de uleiul de arahide este că o mulțime de oameni sunt alergici la arahide.
 • Ulei de șofrănel este un ulei organic bun pentru prăjit.
 • Uleiul de floarea soarelui va funcționa, de asemenea, bine, deși nu are umezeala uleiului de arahide.
 • Uleiul de migdale prajit bine pana la 495F si este o sursa buna de grasimi mononesaturate.

Cele mai bune uleiuri pentru pansamente

Când faci un dressing de salată sau un fel de sos, vrei ca aroma uleiului să treacă fără a fi forțată. Unele uleiuri fac asta mai bine decât altele. Iată câteva uleiuri organice de gătit care vă aromă salate frumos:

 • Uleiul de nuc adaugă un gust delicat de nuci la salate și este o sursă excelentă de omega-3.
 • Uleiul de sezam este un alt ulei ușor și delicat care adaugă un gust de aromă. Pentru mai multă aromă, ulei de susan afumat folosit.
 • Uleiul de măsline, din nou, este perfect pentru aproape orice pansament.

Un cuvânt despre uleiul de cocos

Uleiul de cocos a avut o reputație proastă acum câteva decenii, dar uleiul de cocos organic este de fapt destul de bun pentru tine. Acesta pastreaza o aroma delicata de nuca de cocos si este perfect in mancarurile thailandeze si deserturi. Ea are o temperatură ridicată a fumului și nu se descompune atunci când vă salutați la temperaturi înalte. Poți să te prăjești chiar în ea, dar costul ar fi scandalos dacă faci mult prăjire.


Indiferent de ulei pe care îl alegeți, asigurați-vă că este de înaltă calitate, presat la rece și organic pentru cele mai bune beneficii de aromă și sănătate.

4.8
Evaluare totală: 36
5
15
4
2
3
1
2
2
1
0