Ficatul gras: ce este și cum să scapi de el

Bolile hepatice grase devin tot mai frecvente în multe părți ale lumii, afectând aproximativ 25% din populație la nivel global (1).

Este legată de obezitate, diabet de tip 2 și alte afecțiuni caracterizate prin rezistența la insulină.

Mai mult, dacă ficatul gras nu este abordat, acesta poate progresa până la boli grave ale ficatului și alte probleme de sănătate.

Fatty Liver Illustration

Ficatul gras apare atunci cand se acumuleaza prea mult grasime in celulele hepatice. Deși este normal să existe o cantitate mică de grăsime în aceste celule, ficatul este considerat gras dacă mai mult de 5% din acesta este grăsime (2).

În timp ce bea prea mult alcool poate duce la ficat gras, în multe cazuri nu joacă un rol.

O serie de afecțiuni hepatice grase intră sub categoria largă a bolii non-alcoolice hepatice (NAFLD), care este cea mai frecventă boală hepatică la adulți și copii din țările occidentale (2, 3).

Ficatul gras non-alcoolic (NAFL) este stadiul inițial, reversibil al bolii hepatice. Din nefericire, acesta este adesea nediagnosticat. De-a lungul timpului, NAFL poate duce la o afecțiune hepatică mai gravă cunoscută sub numele de steatohepatită nealcoolică sau NASH.

NASH implică o acumulare mai mare de grăsimi și o inflamație care afectează celulele hepatice. Acest lucru poate duce la fibroză sau țesutul cicatricial, deoarece celulele hepatice sunt rănite în mod repetat și mor.

Din păcate, este dificil să se prevadă dacă ficatul gras va progresa la NASH, ceea ce crește foarte mult riscul de ciroză (cicatrizare severă care afectează funcția hepatică) și cancer hepatic (4, 5).

NAFLD este, de asemenea, legată de un risc crescut de alte boli, inclusiv boli de inimă, diabet și boli de rinichi (6, 7, 8).

Linia de fund: Ficatul gras apare când se acumulează prea multă grăsime în ficat. Ficatul gras este reversibil intr-un stadiu incipient, insa progreseaza uneori la boli hepatice avansate.

Există mai mulți factori care pot provoca sau contribui la dezvoltarea ficatului gras:

 • Obezitatea: obezitatea implică inflamații de grad scăzut care pot favoriza depozitarea grăsimilor hepatice. Se estimează că 30-90% dintre adulții obezi au NAFLD și este în creștere la copii din cauza epidemiei de obezitate din copilărie (2, 3, 9, 10).
 • Excesul de grăsime din burtă: persoanele cu greutate normală pot dezvolta ficat gras dacă sunt "obezi visceral", adică au prea mult grăsime în jurul taliei (11).
 • Rezistența la insulină: S-a arătat că rezistența la insulină și nivelurile ridicate de insulină cresc depozitarea grăsimilor hepatice la persoanele cu diabet zaharat tip 2 și sindrom metabolic (12, 13).
 • Alimentarea ridicată a carbohidraților rafinați: aportul frecvent de carbohidrați rafinat favorizează depozitarea grăsimilor hepatice, în special atunci când cantități mari sunt consumate de persoanele supraponderale sau rezistente la insulină (14, 15).
 • Consumul de băuturi zaharoase: băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturile cu sifon și băuturile energizante, sunt bogate în fructoză, care sa dovedit a conduce la acumularea de grăsimi hepatice la copii și adulți (16, 17).
 • Afecțiuni ale intestinului subțire: Cercetările recente sugerează că, având un dezechilibru în bacteriile intestinale, problemele cu funcția barieră intestinală ("intestinalul inflamat") sau alte probleme de sănătate intestinale pot contribui la dezvoltarea NAFLD (18, 19).

Linia de fund: Cauzele NAFLD includ obezitatea, rezistența la insulină, consumul excesiv de carbohidrați rafinat și zahăr, precum și afectarea sănătății intestinului.

Există mai multe semne și simptome de ficat gras, deși nu toate acestea pot fi prezente.

De fapt, este posibil să nu realizați că aveți ficat gras.

 • Oboseală și slăbiciune
 • Durere ușoară sau plinătate în zona abdominală dreaptă sau centrală
 • Niveluri crescute ale enzimelor hepatice, incluzând AST și ALT
 • Niveluri crescute de insulină
 • Niveluri crescute ale trigliceridelor

Dacă ficatul gras progresează până la NASH, se pot dezvolta următoarele simptome:

 • Pierderea poftei de mâncare
 • Greață și vărsături
 • Dureri abdominale moderate până la severe
 • Galbenirea ochilor și a pielii

Este important să consultați medicul în mod regulat pentru examene standard și analize de sânge care pot diagnostica ficatul gras la stadiul timpuriu, reversibil.

Linia de fund: Ficatul gras poate provoca simptome subtile și este adesea detectat prin teste de sânge. NASH implică de obicei simptome mai pronunțate, cum ar fi durerea abdominală și senzația de rău.

Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a scăpa de ficatul gras, inclusiv scăderea în greutate și reducerea carbohidraților. Mai mult, anumite alimente vă pot ajuta să pierdeți grăsimile hepatice.

Pierde Greutate și Evitați Supraalimentarea în cazul în care excesul de greutate sau obezi

Pierderea in greutate este una dintre cele mai bune metode de a inversa ficatul gras daca sunteti supraponderali sau obezi.

De fapt, pierderea în greutate a fost demonstrată pentru a promova pierderea de grăsime hepatică la adulți cu NAFLD, indiferent dacă pierderea în greutate a fost obținută prin efectuarea modificărilor dietetice singure sau în combinație cu operația de pierdere în greutate sau exerciții fizice (20, 21, 22, 23, 24).

Într-un studiu pe trei luni al adulților supraponderali, reducerea consumului de calorii cu 500 de calorii pe zi a condus la o pierdere de greutate corporală de 8%, în medie, și o scădere semnificativă a scorului hepatic gras (21).

Mai mult, se pare că îmbunătățirile în ceea ce privește grăsimea hepatică și sensibilitatea la insulină pot persista chiar dacă o parte din greutate este recuperată (25).

Tăiați înapoi pe carbohidrați, în special carbohidrați rafinați

Se poate părea că cel mai logic mod de abordare a ficatului gras ar fi reducerea grăsimii dietetice.

Cu toate acestea, cercetatorii raporteaza doar aproximativ 16% din grasimea ficatului la persoanele cu NAFLD provine din grasimi alimentare. Mai mult, majoritatea grăsimilor hepatice provin din acizi grași din sângele lor și aproximativ 26% din grăsimile hepatice sunt formate într-un proces numit de novo lipogeneză (DNL) (26).

În timpul DNL, ​​excesul de carbohidrați este transformat în grăsimi. Rata la care apare DNL crește odată cu consumul ridicat de alimente bogate în fructoză și băuturi (27).

Într-un studiu, adulții obezi care au consumat o dietă bogată în calorii și carbohidrați rafinați timp de trei săptămâni au înregistrat o creștere de 27% a greutății hepatice, în medie, chiar dacă greutatea acestora a crescut doar cu 2% (15).

Studiile au arătat că dieta consumatoare de carbohidrați rafinat poate ajuta la inversarea NAFLD. Acestea includ diete cu conținut scăzut de carbohidrați, cu dietă mediteraneană și cu indice glicemic scăzut (28, 29, 30, 31, 32, 33, 34).

Într-un studiu, rezistența la ficat și rezistența la insulină a scăzut semnificativ mai mult atunci când oamenii consumau o dietă mediteraneană decât atunci când consumau o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați, chiar dacă pierderea în greutate a fost similară în ambele diete (33).

Deși atât dietele mediteraneene cât și carbohidrații foarte scăzute au arătat că reduc grăsimea hepatică pe cont propriu, un studiu care le combina a arătat rezultate foarte impresionante.

In acest studiu, 14 barbati obezi cu NAFLD au urmat o dieta cetogenica mediteraneana. După 12 săptămâni, 13 dintre bărbați au prezentat reduceri ale grasimilor hepatice, dintre care trei au obținut o rezoluție completă a ficatului gras (31).

Includeți alimente care promovează pierderea de grăsimi hepatice

În plus față de tăierea înapoi pe carbohidrați și evitarea consumului excesiv de calorii, există anumite alimente și băuturi care pot fi benefice pentru ficatul gras:

 • Grasimi monosaturate: Cercetările sugerează că consumul de alimente bogate în acizi grași mononesaturați precum uleiul de măsline, avocado și nuci poate favoriza pierderea de grăsimi hepatice (35, 36).
 • Proteina din zer: proteinele din zer au demonstrat că reduc grăsimea ficatului cu până la 20% la femeile obeze. În plus, poate contribui la scăderea nivelurilor de enzime hepatice și la furnizarea altor beneficii persoanelor cu boli hepatice mai avansate (37, 38).
 • Ceaiul verde: Un studiu a constatat că antioxidanții din ceaiul verde, numiți catechine, au contribuit la scăderea grăsimilor și inflamației hepatice la persoanele cu NAFLD (39).
 • Fibra solubilă: Unele cercetări sugerează că consumarea zilnică a 10-14 grame de fibre solubile poate ajuta la reducerea grăsimii hepatice, la scăderea nivelului enzimelor hepatice și la creșterea sensibilității la insulină (40, 41).

Linia de fund: Pierderea in greutate, evitarea supraalimentarii, inclusiv anumite alimente din dieta ta si taierea inapoi a zaharului si a carbohidratilor poate ajuta la reducerea grasimilor hepatice.

Activitatea fizică poate fi o modalitate eficientă de reducere a grăsimilor hepatice.

Studiile au arătat că angajarea în exerciții de anduranță sau antrenament de rezistență de câteva ori pe săptămână poate reduce semnificativ cantitatea de grăsime stocată în celulele hepatice, indiferent dacă are loc scăderea în greutate (42, 43, 44).

Într-un studiu efectuat în patru săptămâni, 18 adulți obezi cu NAFLD care au exercitat timp de 30-60 de minute cinci zile pe săptămână au prezentat o scădere cu 10% a grăsimilor hepatice, chiar dacă greutatea corporală a acestora a rămas stabilă (44).

Intervalul de antrenament cu intensitate ridicată (HIIT) a fost, de asemenea, dovedit a fi benefic pentru reducerea grăsimii hepatice (45, 46).

Într-un studiu efectuat pe 28 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, efectuarea HIIT timp de 12 săptămâni a condus la o reducere impresionantă cu 39% a grăsimilor hepatice (46).

Cu toate acestea, exercițiul de intensitate mai scăzută poate fi eficient la ținta grăsimilor hepatice. Potrivit unui mare studiu italian, se pare că cât de mult vă exercitați este cel mai important.

În acest studiu, 22 de diabetici care au lucrat de două ori pe săptămână timp de 12 luni au prezentat reduceri similare ale grăsimilor hepatice și a grăsimilor abdominale, indiferent dacă intensitatea exercițiilor lor a fost considerată scăzută până la moderată sau moderată până la înaltă (47).

Din moment ce lucrezi în mod regulat este important pentru reducerea grăsimii hepatice, alegerea a ceva ce îți place și de a face cu ea este cea mai bună strategie.

Linia de fund: Exercițiul de anduranță, antrenamentul de forță sau antrenamentul cu interval de intensitate mare sau scăzut poate ajuta la reducerea grăsimii hepatice. Elaborarea consecventă este esențială.

Rezultatele din mai multe studii sugerează că anumite vitamine, ierburi și alte suplimente pot ajuta la reducerea grăsimii hepatice și la scăderea riscului de progresie a bolii hepatice.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, experții spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru.

În plus, este important să discutați cu medicul înainte de a lua orice suplimente, mai ales dacă luați medicamente.

Lăcusta de ticălos

Creierul de lapte sau silymarinul este o planta cunoscuta pentru efectele sale de protejare a ficatului (48).

Unele studii au descoperit că ciulinul de lapte, singur sau în combinație cu vitamina E, poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, a inflamației și a leziunilor hepatice la persoanele cu NAFLD (49, 50, 51, 52).

Într-un studiu de 90 de zile al persoanelor cu ficat gras, grupul care a luat un supliment de silymarin-vitamina E și a urmat o dietă cu conținut scăzut de calorii a experimentat de două ori reducerea dimensiunii ficatului ca grup care a urmat dieta fără a lua suplimentele (52) .

Dozajul extractului de ciulin din lapte utilizat în aceste studii a fost de 250-376 mg pe zi.

Cu toate acestea, deși experții consideră că untdelemnul de lapte prezintă promisiune pentru utilizarea în NAFLD, ei consideră că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficacitatea acesteia atât pentru utilizarea pe termen scurt, cât și pe termen lung (53).

berberina

Berberina este un compus din plante care sa dovedit a reduce semnificativ glicemia, nivelul insulinei și colesterolului, împreună cu alți markeri de sănătate (54).

Mai multe studii sugerează, de asemenea, că pot beneficia persoanele cu ficat gras (55, 56, 57).

Într-un studiu de 16 săptămâni, 184 de persoane cu NAFLD și-au redus consumul de calorii și au exercitat cel puțin 150 de minute pe săptămână. Un grup a luat berberină, unul a luat un medicament sensibil la insulină, iar celălalt grup nu a luat nici un supliment sau medicamente (57).

Cei care iau 500 mg de berberină, de trei ori pe zi la mese, au prezentat o reducere cu 52% a grăsimilor hepatice și o îmbunătățire mai mare a sensibilității la insulină și a altor markeri de sănătate decât celelalte grupuri.

Cercetătorii spun că, în ciuda acestor rezultate încurajatoare, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma eficacitatea lui Berberine pentru NAFLD (58).

Acizi grasi omega-3

Omega-3 acizi grași au fost creditate cu multe beneficii pentru sănătate. EPA și DHA cu lanț lung cu omega-3 se găsesc în peștii grași, cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macrou.

Mai multe studii au arătat că administrarea de omega-3 poate îmbunătăți sănătatea ficatului la adulți și copiii cu ficat gras (59, 60, 61, 62, 63).

Într-un studiu controlat de 51 de copii supraponderali cu NAFLD, grupul care a luat DHA a avut o reducere cu 53% a grăsimilor hepatice, comparativ cu 22% în grupul placebo. Grupul DHA a pierdut, de asemenea, mai multe grăsimi și grăsimi în jurul inimii (60).

În plus, într-un studiu cu 40 de adulți cu ficat gras, 50% dintre cei care au luat ulei de pește în plus față de efectuarea modificărilor dietetice au avut reduceri ale grăsimilor hepatice, în timp ce 33% au prezentat o rezoluție completă a ficatului gras (63).

Doza de acizi grași omega-3 folosită în aceste studii a fost de 500-1000 mg pe zi la copii și de 2-4 grame pe zi la adulți.

Deși toate studiile de mai sus au folosit ulei de pește, puteți obține aceleași beneficii consumând pește bogat în grăsimi omega-3 de mai multe ori pe săptămână.

Este important faptul că aceste studii arată că anumite suplimente par să sporească efectele schimbărilor stilului de viață. Luarea lor fără a urma o dietă sănătoasă și exercitarea în mod regulat va avea probabil un efect redus asupra grăsimilor hepatice.

Linia de fund: Suplimentele care pot ajuta la inversarea NAFLD includ lapte de ciulin, berberină și acizi grași omega-3. Ele sunt cele mai eficiente atunci când sunt combinate cu schimbările stilului de viață.

Ficatul gras poate duce la o serie de probleme de sănătate. Din fericire, poate fi inversată dacă este abordată într-o etapă timpurie.

După o dietă sănătoasă, creșterea activității fizice și, probabil, administrarea suplimentelor poate reduce excesul de grăsimi hepatice și poate reduce riscul de progresie a acesteia la boli hepatice mai grave.

Ficatul gras: ce este și cum să scapi de el

Boala hepatică este gravă și necesită tratament și monitorizare regulată de către un specialist în ficat.

Un specialist în ficat este cunoscut ca un hepatologist și trebuie să vi se adreseze medicul de familie sau medicul de familie. Peste aproape 40 de ani de practicare a medicamentelor am văzut mulți pacienți care dezvoltă boli hepatice grave, care, din păcate, ar fi putut fi prevenite prin detectarea precoce și trimiterea timpurie către un hepatolog. Trebuie să existe o mai mare conștientizare a bolii hepatice, astfel încât pacienții să poată fi tratați devreme, astfel încât să putem preveni ciroza, insuficiența hepatică și cancerul hepatic. Asigurați-vă că aveți funcția hepatică verificată anual cu un test de sânge.

Mi-am prezentat ideile despre cum să ajuți pe cei cu boli hepatice care folosesc medicamente nutriționale, pe care le folosesc de mulți ani, cu rate bune de succes. Cu toate acestea, recomandările mele nu înlocuiesc îngrijirea propriului dvs. medic și ar trebui să rămâneți sub îngrijirea medicului dumneavoastră în timp ce utilizați terapii nutriționale.

Ficat gras

Ficatul gras apare atunci cand excesul de grasime se acumuleaza in interiorul celulelor hepatice. Aceasta înseamnă că țesutul normal al ficatului devine parțial înlocuit cu țesut gras. Grăsimea începe să invadeze ficatul, infiltrarea treptată a zonelor sănătoase ale ficatului, astfel încât țesutul hepatic să fie mai puțin și mai puțin sănătos. Ficatul gras are un aspect galben gras și este adesea mărit și umflat cu grăsime. Această infiltrare grasă încetinește metabolismul depozitelor de grăsimi corporale, ceea ce înseamnă că ficatul ard grăsimi mai puțin eficient, având ca rezultat creșterea în greutate și incapacitatea de a pierde în greutate. Cu toate acestea, unii oameni pot avea un ficat gras fara a fi supraponderali.

Ficat gras

Ficatul gras a fost descris pentru prima data in 1980 de Clinica Mayo. Este cunoscut în medicină ca fiind nealcoolică, maladia hepatică (NAFLD) și este cea mai frecventă cauză a testelor funcționale hepatice anormale în SUA, Marea Britanie și Australia. NAFLD este cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice în țările industrializate.

Există un tip de NAFLD numit Steato-Hepatită Nealcoolică (NASH), în care afectarea gravă a ficatului este cauzată de grăsime și duce la ciroză și insuficiență hepatică. Într-adevăr, astfel de cazuri severe de NASH pot duce la cancer la ficat.

Aproximativ una din cinci persoane din populația generală, în SUA și Australia are un ficat gras. Ficatul gras este de obicei asociat cu obezitatea abdominala si rezistenta la insulina si este mai frecventa la persoanele cu diabet de tip 2.

grafic-gras-ficat

Ce cauzează ficatul gras?

Acesta este cel mai frecvent cauzat de dieta incorectă, excesul în greutate, obezitatea, alcoolismul și diabetul. Cu toate acestea, alte cauze pot fi malnutriția, tulburările metabolice congenitale și utilizarea excesivă sau toxicitatea medicamentelor prescrise și a celor care aduc dureri.

Care sunt perspectivele pentru ficatul gras?

Dacă modificările grase din ficat cresc, inflamația și țesutul fibros se pot acumula și pot determina apariția unor simptome mai grave. Dacă nu se face nimic pentru a îmbunătăți funcția hepatică, pacientul va deveni mai supraponderal și calitatea vieții va scădea treptat.

De unde să știți dacă aveți un ficat gras?

Mulți oameni cu ficat gras nu sunt conștienți de faptul că au chiar și o problemă hepatică, deoarece simptomele pot fi vagi și nespecifice, în special în stadiile incipiente. Majoritatea persoanelor care suferă de ficat gras se simt în general rău și descoperă că devin din ce în ce mai obosiți și supraponderali, fără nici un motiv aparent. Acestea pot avea valori crescute ale enzimelor hepatice pe un test de sânge pentru funcția hepatică. Ficatul gras este diagnosticat cu un test de sânge și scanare cu ultrasunete la ficat.

Simptomele posibile ale ficatului gras (NASH sau NAFLD) includ:

 • Excesul de greutate în zona abdominală
 • Incapacitatea de a pierde in greutate
 • Niveluri crescute de colesterol și / sau trigliceride
 • Oboseală
 • Greață și / sau indigestie
 • Supraîncălzirea corpului
 • Transpirație excesivă
 • Ochii roșii senzaționali
 • Disconfort asupra zonei ficatului

r inversat?

Ficatul gras este reversibil. Iată șase moduri de a realiza acest lucru:

Consumați mai puțin carbohidrați
Dieta slabă este principala cauză a bolii hepatice grase. Cei mai mari delincvenți sunt zahărul și alimentele făcute din făină albă; acestea ar trebui evitate. Cu toate acestea, un aport ridicat de alimente bogate în carbohidrați poate, în general, să favorizeze ficatul gras, deoarece ficatul transformă orice exces de carbohidrat în grăsimi. Alimentele care trebuie restricționate includ pâine, paste făinoase, orez, cereale pentru micul dejun, prăjituri, produse de patiserie, gogoși, biscuiți, cartofi prăjiți, chipsuri, covrigi (și alte gustări similare) și orice alimente făcute din făină.

Beți mai puțin alcool
Consumul excesiv de alcool este a doua cauză majoră a ficatului gras. Alcoolul poate provoca inflamații și deteriorarea celulelor hepatice, ducând la infiltrarea grasă. Persoanele cu un ficat gras ar trebui să limiteze consumul de alcool la șapte băuturi standard pe săptămână, cu cel puțin două zile fără alcool pe săptămână.

Mananca mai multe legume, proteine ​​si grasimi corecte
Legumele crude și fructele sunt cele mai puternice alimente care vindecă ficatul. Aceste alimente crude ajuta la curățarea și repararea filtrului hepatic, astfel încât acesta să poată capta și elimina mai multe grăsimi și toxine din sânge. Mănâncă o abundență de legume (salate fierte și crude) și fructe proaspete.

Proteina este importantă pentru că ajută la menținerea stabilității zaharului din sânge, ajută la scăderea în greutate din abdomen și reduce foamea și pofta. Proteinele trebuie consumate cu fiecare masă. Sursele bune de proteine ​​includ ouă, carne de pasăre, fructe de mare, carne, nuci, semințe, leguminoase și iaurt și brânzeturi simple sau grecești.

Grasimile sănătoase pentru a include mai mult în dieta dvs. se găsesc în ulei de măsline, pește uleios, ulei de nucă de cocos, semințe de in, semințe de cânepă, semințe de chia și nuci și semințe crude. Cele mai multe uleiuri vegetale prelucrate și margarine pot agrava un ficat gras. De asemenea, alimentele cu prăjituri prăjite sunt grave pentru cei cu un ficat gras.

Beți sucuri de legume brute - acestea ar trebui să fie consumate de 2-3 ori pe săptămână și de la 250 la 300 ml (8 până la 10 uncii). Sucul dvs. ar trebui să fie alcătuit din 90 până la 95 procente din legume, restul fiind compus din fructe dacă se dorește îmbunătățirea aromelor. Citricele sunt cele mai sănătoase pentru ficat.

Luați un tonic ficat bun pentru a vă susține funcția hepatică. Fiecare două capsule oferă:

 • Extract de semințe de smântână de lapte (Silymarin Pure 210 mg) echivalentă cu 17,500 mg de țuică de lapte uscat
 • Vitamina C (acid ascorbic) 105 mg
 • d-alfa tocoferil succinat (vitamina E) 200iu
 • Tiamină clorhidrat (B1) 11 mg
 • Riboflavina (B2) 11 mg
 • Nicotinamida (B3) 11 mg
 • Clorhidrat de piridoxină (B6) 11 mg
 • Folate (ca L-5-metiltetrahidrofolat (L-5-MTHF)) ... .240mcg
 • Vitamina B12 (sub formă de metilcobalamină) ... 60mcg
 • Biotina ... .60mcg
 • Pantotenat de calciu (22 mg acid pantotenic echivalent) (B5) ... 27,5 mg
 • Zinc (ca oxid de zinc) 7 mg
 • Seleniu (ca selenometionină) 50mcg
 • Livatone® Plus Nutritive Base 379 mg Taurină, N-acetil Cisteină (NAC), fosfatidil colină din lecitină de soia fără OMG, pudră de broccoli, L-Glutamină, Glicină, Inositol,
 • Veggie Cap, hipromeloză, stearat de magneziu și dioxid de siliciu.
 • Livatone® Plus furnizează 420 mg zilnic de silimarină pură, care este doza dovedită, așa cum a fost testată în numeroase studii clinice.

NU conține gluten, produse lactate, drojdii, culori artificiale, arome, conservanți sau îndulcitori artificiali.
NU conține ingrediente modificate genetic (OMG).

Alte suplimente pentru susținerea ficatului gras

N acetil L cisteină (NAC)
Pentru a susține creșterea producției de glutation în ficat. Glutationul protejează ficatul și rinichii.

MSM Plus Vitamina C
Luați o linguriță zilnic. MSM este o sursă de sulf, care ajută la detoxifierea ficatului de fază 2 și, de asemenea, ajută la reducerea formării țesutului cicatrician.

Glicemic Balance capsules
Luați 1 capsulă cu fiecare masă. Ingredientele din această formulă ajută la susținerea toleranței mai bune la glucoză și la susținerea funcției de insulină. Acest lucru va reduce sindromul X. Acest lucru este important deoarece insulina conduce producția de grăsimi în ficat.

Ficatul gras poate fi inversat. A se vedea mărturia Dr. Eanelli aici

Pentru un plan de alimentatie si retete delicioase de ficat sanatos, cititi cartea lui Dr Cabot, Fat Liver - o poti inversa

Produse legate de acest articol
4.2
Evaluare totală: 21
5
12
4
3
3
1
2
3
1
1