Bazele diverticulitei

Ce este Diverticulita?

Diverticulita este inflamația sau infecția pungilor mici denumite diverticule care se dezvoltă de-a lungul pereților intestinelor.

Formarea pungilor în sine este o afecțiune relativ benignă cunoscută sub numele de diverticuloză. Boala mai severă, diverticulita, poate implica orice, de la un mic abces în una sau mai multe pungi până la o infecție masivă sau perforare a intestinului.

Pungile se pot dezvolta oriunde pe tractul digestiv, dar se formează cel mai frecvent la capătul coloanelor descendente și sigmoide situate pe partea stângă a abdomenului.

De asemenea, ele apar frecvent pe prima secțiune a intestinului subțire, deși aceste probleme rareori provoacă probleme.

diverticulită

Simptomele diverticulozei și diverticulitei

Dacă aveți diverticuloză, este posibil să nu fiți conștient de aceasta, deoarece diverticulul este, de obicei, nedureros și provoacă puține simptome, dacă este cazul. Atunci când sunt prezente, simptomele pot include:

  • Cramping pe partea stângă a abdomenului care dispare după trecerea gazului sau în mișcarea intestinelor
  • Sânge roșu puternic în scaun

Simptomele diverticulitei sunt mai vizibile și includ dureri abdominale severe și febră.

Diverticulita poate fi acută sau cronică. Forma acută de diverticulită se poate manifesta prin unul sau mai multe atacuri severe de infecție și inflamație. În diverticulita cronică, inflamația și infecția pot să scadă, dar ele nu pot niciodată să se limpezească complet. Inflamația diverticulitei poate avea ca rezultat o obstrucție a intestinului, care poate provoca constipație, scaune subțiri, diaree, umflare abdominală sau balonare și dureri abdominale. În cazul în care obstrucția persistă, durerea abdominală și sensibilitatea ar crește și puteți să vă simțiți grețuri și vărsături.

Complicații ale diverticulitei

Dacă este lăsată netratată, diverticulita poate duce la complicații grave care necesită intervenție chirurgicală, inclusiv:

  • Se pot forma abcese în jurul diverticulei infectate. Dacă acestea trec prin peretele intestinal, puteți dezvolta peritonită, o infecție potențial letală care necesită un tratament imediat.
  • Poate să apară cicatrizarea, ducând la o stricțiune sau blocare a intestinului.
  • Fistulele se pot dezvolta dacă un diverticul infectat ajunge la un organ adiacent și formează o legătură între ele. Aceasta se întâmplă cel mai frecvent între intestinul gros și vezica urinară și poate duce la o infecție a rinichilor vecini. Fistulele pot apărea mai puțin frecvent între intestinul gros și piele sau vagin.
  • Se poate produce o sângerare severă care necesită o transfuzie de sânge.

surse

SURSE:

Centrul național de informare privind bolile digestive (NDDIC).

Clinica Mayo.

© 2017 WebMD, LLC. Toate drepturile rezervate.
4.1
Evaluare totală: 30
5
10
4
3
3
2
2
3
1
1