OMS obezitatea

OMS / C. de Bode

Supraponderiul și obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsimi care prezintă un risc pentru sănătate. Un indice brute al obezității este indicele de masă corporală (IMC), greutatea unei persoane (în kilograme) împărțită la pătratul înălțimii sale (în metri). O persoană cu un IMC de 30 sau mai mult este, în general, considerată obeză. O persoană cu un IMC egal sau mai mare de 25 este considerată supraponderală.

Supraponderiul și obezitatea sunt factori de risc major pentru o serie de boli cronice, incluzând diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul. Odată considerată o problemă numai în țările cu venituri ridicate, excesul de greutate și obezitatea sunt acum în mod dramatic pe creșterea în țările cu venituri mici și mijlocii, în special în mediul urban.

OMS obezitatea

Informații autor și pagină

 • de Anup Shah
 • Această pagină Ultima actualizare Duminică, 21 noiembrie 2010
 • Această pagină: http://www.globalissues.org/article/558/obesity.
 • Pentru a tipări toate informațiile (de ex., Notele laterale extinse, arată link-uri alternative), utilizați versiunea imprimată:
  • http://www.globalissues.org/print/article/558

Obezitatea este o problemă tot mai mare de sănătate la nivel mondial. Obezitatea este atunci când cineva este atât de supraponderal încât este o amenințare la adresa sănătății.

Obezitatea rezultă de obicei din suprasolicitarea (mai ales o dietă nesănătoasă) și lipsa unui exercițiu suficient.

În lumea noastră modernă, cu mâncare din ce în ce mai ieftină și mai calorică (de exemplu, fast food - sau mâncare proastă), alimentele preparate care sunt bogate în sare, zaharuri sau grăsimi, combinate cu stilul nostru de viață din ce în ce mai sedentar, creșterea urbanizării și schimbarea modurilor de transport, nu este de mirare că obezitatea a crescut rapid în ultimele decenii, în întreaga lume.

Pe aceasta pagina:

 1. Numarul persoanelor supraponderale sau cu rivalitati de obezitate Lumea e foame
 2. Obezitatea pe creștere
 3. Obezitatea afectează atât cei săraci, cât și cei bogați
 4. Impactul asupra sănătății
 5. Diverse cauze ale obezității
 6. Abordarea obezității la nivel global, național, local, individual
 7. Sănătate față de marketingul alimentar nesănătos; Cine câștigă de obicei?
  1. Discuția despre interzicerea anunțurilor pentru copii sa întâlnit cu rezistență din partea industriei
  2. Tentativele industriei de autoreglementare nu funcționează, uneori inversează
  3. Impozitarea produselor alimentare junk; o idee populară, dar realistă?

Numarul persoanelor supraponderale sau cu rivalitati de obezitate Lumea e foame

În secțiunea sărăcie în primul rând, dar și în alte părți ale acestui site web, s-au scris multe despre cauzele foametei în fața unei producții alimentare abundente din cauza unor lucruri precum utilizarea terenurilor, cauzele politice și economice etc. o altă parte a acestui eveniment: creșterea obezității. World Watch Institute a remarcat acest lucru destul de mult timp în urmă și merită citat pe lungime:

Pentru prima dată în istoria omenirii, numărul persoanelor supraponderale compară numărul persoanelor subponderale... ... În timp ce populația subestimată din lume a scăzut ușor de la 1980 la 1,1 miliarde, numărul persoanelor supraponderale a crescut la 1,1 miliarde.

... populația persoanelor supraponderale sa extins rapid în ultimele decenii, mai mult decât compensarea câștigurilor de sănătate datorate scăderii modeste a foametei. În Statele Unite, 55% dintre adulți sunt supraponderali conform standardelor internaționale. Un procentaj enorm de 23% dintre adulții americani sunt considerați obezi. Și tendința se răspândește la copii, de asemenea, cu unul din cinci copii americani clasificați acum ca supraponderali ... [O] besity cost cu o schimbare Statele Unite 12 la sută din bugetul național de sănătate la sfârșitul anilor 1990, 118 miliarde dolari, mai mult decât dublu 47 miliarde de dolari pot fi atribuite fumatului.

... Excesul de greutate și obezitatea se dezvoltă rapid și în țările în curs de dezvoltare ... [în timp ce] 80% dintre copiii foame din lume trăiesc în țări cu surplusuri alimentare.

... tehnopotice precum liposucția sau olestralele atrag atenția mai mult decât modelele comportamentale cum ar fi obiceiurile alimentare slabe și stilurile de viață sedentare care stau la baza obezității. Liposucția este acum cea mai importantă formă de chirurgie cosmetică din Statele Unite, de exemplu, la 400 000 de operații pe an. În timp ce miliarde sunt cheltuite pentru o dietă plină de gimnastică și pentru publicitatea alimentară, prea puțini bani sunt cheltuiți pentru educația nutrițională.

Supraviețuirea cronică și epidemia de obezitate; Eroding Global Progress, Institutul World Watch, 4 martie 2000 (Accentuarea a fost adăugată)

În cele de mai sus, rețineți, de asemenea, câte resurse sunt pierdut sau deturnate pentru a trata fie ramificațiile (cum ar fi costurile de sănătate), fie pentru a trata simptomele (prin tehnici precum liposucția). Bineînțeles, aceasta nu înseamnă că resursele nu ar trebui să fie cheltuite pentru aceste lucruri deloc, ci că este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor și mai de dorit să tratăm cauzele profunde, tratamentul simptomelor lăsând doar cauzele care stau la baza tactului.

Acesta este un exemplu de ascuns costurile de consum pe partea de sus vizibil cheltuieli. World Watch Institute , citat mai sus, continuă să demonstreze că măsurile relativ mai puțin costisitoare care au în vedere cauzele au fost foarte eficiente în reducerea problemelor legate de obezitate, cum ar fi predarea alfabetizării nutriționale în școli.

BBC a arătat că risipa alimentelor este enormă. În Regatul Unit, unele uimitoare 30-40% din toate alimentele nu sunt niciodată consumate, în timp ce în SUA, aproximativ 40-50% din toate alimentele gata pentru recoltare nu se mănâncă niciodată. Numai Marea Britanie vede în fiecare an aproximativ 20 de miliarde de lire sterline (38 de miliarde de dolari). În plus, alimentele care putrezesc în continuare creează metan, un gaz puternic de seră.

Pe măsură ce oamenii mănâncă din ce în ce mai mult sănătatea și siguranța procesului de producție alimentară devin și mai importanți. Școlile de îngrijire medicală enumeră o serie de aspecte referitoare la produsele alimentare din SUA:

 • 40-50% din toate produsele alimentare gata pentru recoltare nu se mănâncă niciodată.
 • În fiecare an, peste 25% dintre americani se îmbolnăvesc de ceea ce mănâncă.
 • Câte 13 societăți majore controlează aproape toate abatoarele din S.U.A.
 • Americanii mănâncă 31% mai multe alimente ambalate decât alimente proaspete.
 • FDA testează doar aproximativ 1% din importurile de alimente. (SUA importă aproximativ 15% din ceea ce mănâncă.)
 • O cină simplă congelată poate conține ingrediente de la peste 500 de furnizori diferiți, astfel încât trebuie să aveți încredere în toate acele sute de companii de-a lungul drumului lipite de reglementările privind siguranța alimentară.
 • 50% din probele testate de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză testate pentru mercur.
 • Americanii consumă aproximativ șase până la nouă kilograme de aditivi alimentari chimici pe an.
 • Intoleranța alimentară este în creștere, cu până la 30 de milioane de persoane în S.U.A.care prezintă simptome.
 • Mai puțin de 27% dintre americani mănâncă raportul corect între carne și legume.
 • 80% din aprovizionarea cu alimente este responsabilitatea FDA, dar numărul inspecțiilor a scăzut, în timp ce numărul producătorilor a crescut.
 • Păstrarea câmpurilor fără contaminare poate costa mult peste 250.000 de dolari - o sumă descurajantă pentru fermierii mai mici.

Obezitatea pe creștere

Statisticile Institutului World Watch sunt de peste 8 ani, dar sunt încă utile contextului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă o serie de fapte privind obezitatea, inclusiv cea globală în 2005:

 • Aproximativ 1,6 miliarde de adulți (cu vârsta peste 15 ani) au fost supraponderali
 • Cel puțin 400 de milioane de adulți au fost obezi
 • Cel puțin 20 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani sunt supraponderali la nivel global în 2005.

OMS a estimat, de asemenea, că, până în 2015, aproximativ 2,3 miliarde de adulți vor fi supraponderali, iar peste 700 de milioane vor fi obezi.

De asemenea, obezitatea la copii este o preocupare tot mai mare pentru OMS:

Problema [obezității infantile] este globală și afectează în mod constant multe țări cu venituri scăzute și medii, în special în mediul urban ... La nivel global, în 2010, numărul copiilor supraponderali sub vârsta de cinci ani este estimat la peste 42 de milioane . Aproape 35 de milioane dintre aceștia trăiesc în țările în curs de dezvoltare.

Copiii supraponderali și obezi sunt susceptibili să rămână obezi până la maturitate și sunt mai susceptibili să dezvolte boli non-comunicabile cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare la o vârstă mai mică.

Copilăria supraponderală și obezitatea, OMS, a accesat ultima dată pe 22 august 2010

Anii recenți au înregistrat o creștere mare a numărului de persoane supraponderale sau obezi.

OMS oferă diagrame care arată modul în care prevalența celor supraponderali sau obezi a crescut între 2002 și 2010 atât pentru bărbați, cât și pentru femei peste 15 ani:

 • Obezitatea masculină 2002-2010
 • Femeia obezității 2002-2010

Obezitatea masculină 2002-2010

La nivel global, obezitatea masculină a crescut între 2002 și 2010
Sursa: Prevalența excesului de greutate și a obezității la bărbați peste 15 ani, 2002 - 2010, comparații internaționale ale OMS, accesate ultima dată pe 19 noiembrie 2010

Femeia obezității 2002-2010

La nivel global, obezitatea feminină a crescut între 2002 și 2010
Sursa: Prevalența excesului de greutate și a obezității la femei peste 15 ani, 2002 - 2010, comparații internaționale ale OMS, accesate ultima dată pe 19 noiembrie 2010

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a furnizat o serie de diagrame care arată modul în care obezitatea a crescut dramatic în rândul adulților din Statele Unite din 1985-2008:

Procentul de obezi (IMC> 30) în cazul adulților din S.U.A. în 2009
Sursa: Tendințele SUA în domeniul obezității 1985-2009, CDC, august, 2010

(Încă nu am găsit surse similare pentru alte țări. Dacă știți, spuneți-ne.)

De asemenea, rețineți că cifrele OMS de mai sus utilizează un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 25, deoarece include ambii supraponderali și obezi. Numerele CDC pentru statele americane sunt doar numerele obeze.

Obezitatea afectează atât cei săraci, cât și cei bogați

Obezitatea afectează și pe cei săraci, datorită unor aspecte precum comercializarea alimentelor nesănătoase, cum ar fi Organizația de Sănătate Pan-Americană (PAHO). Restricțiile în ceea ce privește accesul la hrană determină două fenomene simultane care sunt două părți ale aceleiași monede: oamenii săraci sunt subnutriți deoarece nu au destule pentru a se hrăni pe ei înșiși și sunt obezi pentru că mănâncă prost, cu un dezechilibru energetic important ... Mâncarea își poate permite este adesea ieftin, industrializat, produs în masă, și ieftin.

OMS că multe țări cu venituri mici și medii se confruntă acum cu o dublă erupție a bolii:

 • În timp ce aceștia continuă să se ocupe de problemele bolilor infecțioase și ale subnutriției, în același timp se confruntă cu o creștere rapidă a factorilor de risc pentru boli cronice, cum ar fi obezitatea și excesul de greutate, în special în mediul urban.
 • Nu este neobișnuit să se găsească sub-hrănire și obezitate existente în aceeași țară, în aceeași comunitate și chiar în cadrul aceleiași gospodării.
 • Această povară dublă este cauzată de o nutriție inadecvată prenatală, sugari și mici, urmată de expunerea la alimente bogate în grăsimi, cu densitate energetică, cu micronutrienți și lipsa activității fizice.

Jurnalistul premiat Michael Pollan, comentând într-un interviu cu privire la problema săracilor din America, notează că culturile de bază, cum ar fi porumbul și boabele de soia, sunt folosite într-o asemenea măsură încât multe alimente nesănătoase și prelucrate sunt create de ele, la o rată subvenționată a contribui la această problemă:

Deoarece subvenționăm acele calorii, ajungem la un supermarket în care cele mai puțin sănătoase calorii sunt cele mai ieftine. Și cele mai sănătoase calorii sunt cele mai scumpe. Aceasta, în termeni simpli, este rădăcina epidemiei de obezitate pentru cei săraci - pentru că epidemia de obezitate este într-adevăr o problemă bazată pe clasă. Nu e chiar o epidemie. Cea mai mare previziune a obezității este venitul.

Blair Golson, tulburarea de alimentatie a Americii, Alternet.org, 19 aprilie 2006

Pollan și bestseller Eric Schlosser a lansat de asemenea un film documentar, Food Inc, care examinează în continuare efectele subvenționării practicilor nesănătoase. Cartea de bestselleru a lui Schlosser, Fast Food Nation este, de asemenea, discutată pe secțiunea acestui site despre carnea de vită.

Impactul asupra sănătății

Cu obezitatea vine riscuri crescânde

 • Bolile cardiovasculare (în principal bolile cardiace și accidentul vascular cerebral) - deja numărul unu de deces în lume, ucidând 17 milioane de oameni în fiecare an.
 • Diabetul (tip 2) - care a devenit rapid o epidemie globală.
 • Tulburări musculo-scheletice - în special osteoartrita.
 • Unele tipuri de cancer (endometrial, mamar și colon).

În plus, obezitatea din copilărie este asociată cu o șansă mai mare de deces prematur și invaliditate la vârsta adultă.

OMS adaugă, Ceea ce nu este cunoscut pe scară largă este faptul că riscul de probleme de sănătate începe atunci când cineva este doar foarte puțin supraponderal și că probabilitatea apariției problemelor crește pe măsură ce cineva devine din ce în ce mai supraponderal. Multe dintre aceste condiții provoacă suferințe pe termen lung pentru persoane și familii. În plus, costurile pentru sistemul de sănătate pot fi extrem de ridicate.

În Europa, de exemplu, organismul regional european al OMS spune acest lucru obezitatea este deja responsabilă pentru 2-8% din costurile de sănătate și 10-13% din decesele din diferite părți ale regiunii.

(A se vedea faptele de obezitate și excesul de greutate și Care sunt consecințele asupra sănătății de a fi supraponderale ?, atât de către OMS, pentru mai multe detalii.)

În Marea Britanie, de exemplu, a Centrul pentru Politica Alimentară și Universitatea din Thames Valley (ianuarie 2002) spune că, în pofida faptului că scandalurile alimentare primesc titluri, mult mai mulți oameni sunt afectați de boli legate de regimul alimentar, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat și deficiențele nutriționale decât diareea boli (salmonella, campylobacter, etc) - aproximativ 35% comparativ cu 0,2%.

După cum se spune în raport, siguranța alimentară poate scandaliza țara și atrage atenția politică, dar este moartea prematură de rutină prin boala degenerativă care extrage taxa mai mare pentru sănătatea bolnavilor (P.15).

Acest fenomen este văzut în multe națiuni bogate, deși Marea Britanie este mai rău decât majoritatea pe mulți astfel de indicatori (p.16).

Raportul subliniază, de asemenea, că doar costul bolii coronariene este de aproximativ 10 miliarde de lire sterline pe an (aproximativ 14 miliarde dolari SUA). Aceste costuri sunt alcătuite din

 • £ 1,6 miliarde în costuri directe (în primul rând plătitorului de impozit prin costurile de tratament de către Serviciul național de sănătate britanic) și
 • 8,4 miliarde de lire sterline în costuri indirecte (pentru industrie și pentru întreaga societate, deși pierderea productivității din cauza morții și a handicapului). (p. 38)

Alte probleme și probleme pe care le subliniază includ:

 • Încurajarea / publicitatea dietelor nesănătoase și a alimentelor (în special pentru copii);
 • În general, acordarea unei priorități reduse sănătății;
 • Industria alimentară dominată de politica alimentară în detrimentul magazinelor locale de bacanie;
 • Deteriorarea sănătății copiilor în sărăcie;
 • si asa mai departe.

Raportul, totuși, nu nu includ costurile cauzate de efectele unor politici agricole industriale mai ample care au dat naștere la ESB, boala febrei aftoase sau costurile pentru mediu etc.

New York Times scriitorul de alimente Mark Bittman rezumă modul în care aceasta este o problemă globală, deoarece consumul excesiv și producția supraindustrială de alimente nesănătoase pune de asemenea întreaga planetă în pericol:

Mark Bittman: Ce este în neregulă cu ceea ce mâncăm, TED Talks, mai 2008

Experții cred că obezitatea este responsabilă pentru sănătatea mai proastă, chiar și pentru fumat BBC a remarcat, care se leagă de World Watch citat mai sus despre costurile de sănătate pentru obezitate din S.U.A., depășind cele asociate cu fumatul.

Diverse cauze ale obezității

Având o viziune mai globală, prestigioasă British Medical Journal (BMJ) analizează diferitele încercări de combatere a obezității și constată că obezitatea este cauzată de o complexitate și o multitudine de cauze inter-conexe, alimentate de factorii economici și psihosociali, precum și de disponibilitatea crescândă a alimentelor bogate în energie și de reducerea activității fizice.

Autorii au distrus cauzele în următoarele domenii:

Sistemele alimentare cauzează obezitatea

Principala problemă a fost creșterea disponibilității alimentelor cu consum ridicat de energie, din cauza:

 • Piețele internaționale de alimente liberalizate
 • Subvenții alimentare care au distorsionat, fără îndoială, aprovizionarea cu alimente în favoarea produselor alimentare mai puțin sănătoase
 • Companiile transnaționale de alimentație [care] au inundat piața mondială cu produse ieftine pentru a produce, alimentate cu energie densă, nutritive goale
 • Supermarketurile și lanțurile de servicii alimentare care încurajează achizițiile în vrac, alimentele convenționale și porțiunile supersizate
 • Alimentația sănătoasă este adesea mai scumpă decât opțiunile mai puțin sănătoase (în ciuda scăderii medii a prețurilor la alimente la nivel mondial).
 • Marketing, mai ales publicitatea alimentară prin televiziune [care] urmărește să convingă indivizii, în special copiii, că doresc alimente bogate în grăsimi saturate, zaharuri și sare.
Mediul local și obezitatea

Modul în care trăiesc oamenii, ce factori le fac activi sau sedentari sunt de asemenea un factor. Pentru exapmle,

 • Cercetarea, în special în țările cu venituri ridicate, indică faptul că planificarea și proiectarea urbană locală pot influența greutatea în mai multe moduri.
 • De exemplu, nivelurile de activitate fizică sunt afectate de
  • Străzile conectate și abilitatea de a merge de la un loc la altul
  • Furnizarea și accesul la facilitățile și spațiile publice locale pentru recreere și joacă
 • Creșterea dependenței de mașini duce la inactivitate fizică, iar în timp ce o problemă îndelungată în țările bogate reprezintă o problemă tot mai mare în țările în curs de dezvoltare.
Condițiile sociale și obezitatea

Exemple de probleme BMJ amintit aici include

 • Condițiile de muncă și de viață, cum ar fi deținerea unor suficienți bani pentru un nivel de trai sănătos, susțin respectarea orientărilor naționale în materie de sănătate
 • Din ce în ce mai puțin controlul locurilor de muncă, securitatea, flexibilitatea orelor de lucru și accesul la concediul de familie plătit ... subminând resursele materiale și psihosociale necesare pentru a împuternici persoanele și comunitățile să facă alegeri sănătoase de viață.
4.4
Evaluare totală: 31
5
15
4
3
3
3
2
3
1
1