Efectele secundare ale terapiei cu valuri acustice

Terapia cu unde acustice este o tehnologie inventată în scopul reducerii celulitei și, de asemenea, pentru tratamentul efectelor negative severe ale soarelui asupra pielii. De obicei, procedura scuture mecanic țesutul conjunctiv în zonele identificate ale corpului și, ulterior, face ca aspectul pielii să fie mai bun prin manipularea țesutului conjunctiv.

În mod obișnuit, pacienții cu AWT au experiență de îmbunătățire a texturii pielii, întărirea dermală și îmbunătățirea elasticității pielii după procedură. Procesul funcționează, în general, pentru a oferi pieței un aspect îmbunătățit. Pot apărea efecte secundare care rezultă din această procedură, dar ele apar rareori și atunci când sunt, ele sunt foarte minime.

Posibilele efecte secundare ale terapiei cu valuri acustice

Posibilele efecte secundare care pot rezulta din AWT pot include roșeață; totuși, timpul de întrerupere este neglijabil și pacienții își pot relua chiar și activitatea normală în ziua următoare procedurii. În toate cazurile, riscurile asociate procedurii sunt intangibile și nu sa raportat până acum complicații severe. Așa cum am menționat mai devreme, efectele secundare care rezultă din proces sunt rare și în cazul în care apar, ele sunt, de obicei, ușoare și vor dispărea într-un timp scurt. Doar o mică parte din pacienți vor prezenta roșeață, vânătăi sau disconfort ușor în urma procedurii.

Persoanele care iau în considerare tratamentul ar trebui să facă acest lucru având în vedere că este relativ nou. Prin urmare, procedurile vor evolua odată cu trecerea timpului, pe măsură ce tehnicile și avansurile tehnologice vor deveni mai sofisticate. În același timp, cercetătorii nu au raportat riscuri potențiale sau efecte secundare.

Mai multe informații despre terapia cu valuri acustice

Persoanele considerate ca fiind ideale pentru AWT sunt acelea ale căror anumite zone ale corpului nu sunt receptive la exerciții, dietă și alte tratamente ușoare. Parțile corpului care sunt atente la procedură includ fesele, coapsele și abdomenul. Unul dintre cele două dispozitive este utilizat pentru efectuarea tratamentului: capul de ras sau capul radial. Pentru o sesiune care durează 3 săptămâni, tratamentul este efectuat bi-săptămânal, iar întâlnirile pot dura 15 minute sau mai mult.

Rezultatul tratamentului devine evident după a doua sau a treia sesiune; în funcție de rata de succes înregistrată, poate fi necesară o altă programare pentru unii pacienți. Recomandările și recomandările medicilor includ o sesiune în trei luni pentru a ține pasul cu menținerea rezultatului procedurii. Terapia cu unde acustice nu este o procedură invazivă. În esență, nu necesită incizii. Puteți opta pentru un tratament în ambulatoriu sau o puteți avea la medic. Veti fi facuti sa va relaxati pe un pat special in timp ce medicul va trece padele care emite impulsuri acustice peste zonele afectate.

Nu s-au raportat efecte secundare grave după tratamentul celulitei cu terapie cu undă acustică. Puteți afla mai multe despre modul în care funcționează terapia cu valuri acustice, costul și modul în care puteți finanța tratamentul.

Efectele secundare ale terapiei cu valuri acustice

Celulita (denumirea medicală lipodistrofie gynoidă) se găsește la 85% din femeile post-adolescente (Rossi & Vergnanini 2000, Avram 2004, Khan și alții 2010, de la Casa Almeida 2013).

 celluliteinthong

Celulita este in mod normal clasificata in 3 clase (4 daca nu includeti celulita). Gradele sunt importante, deoarece mai multe studii au arătat că pacienții pot fi în mod normal îmbunătățiți cu un grad (Schlaudraff et al 2014). Calitățile sunt (gradul 0 nu este diminuat chiar și cu presiune aplicată):

  1. Dimensiunile când se aplică presiunea
  2. Dimensiunea vizibilă în poziție verticală, dar nu în jos
  3. Dimensiunea vizibilă chiar și atunci când minte

Extracorporeal terapia valurilor de șoc (ESWT) și terapia radială a undelor de șoc (RSWT) a fost studiată și arătată a fi opțiuni de tratament sigure și eficiente pentru celulită (Sattler et al, 2008, Knobloch și colab., 2013, Russe-Wilflingseder et al, Braun și colab., 2005, Angehrn și colab., 2007, Christ et al., 2008, Christ et al., 2008, Adatto și colab., 2010, Kuhn și colab., 2008).

Video care arată tratamentul real la celulita de gradul 2: Shockmaster 300, cap deactor de 35 mm, 3.6 bar, 4000 șocuri, 16hz

Metodele de aplicare și dozele au variat și pot fi văzute mai jos:

Care Dispozitiv Dozare şocuri Frecvență Numărul de sesiuni

Schlaudraff et al (2014)

Deactor de 36 mm

3,5-4,0 bari

7500 pe domeniu15000 total pe sesiune

15Hz

2x săptămână timp de 4 săptămâni

Angehrn și colaboratorii (2007)

ActiVitor-Derma®

0,018 mJ / mm2 

4000 șocuri pe picior (160 cm2)

 

12 sesiuni la fiecare 3-4 zile

Christ et al (2008, 2008)

C-Actor

0,25 mJ / mm2

3.200 șocuri pe picior (600 cm2)

 

6/8 sesiuni în interval de 3-4 zile

Sattler și colaboratorii (2008)

D-Actor 200 &

C-Actor

2,4-3,0 bari

0,35 mJ / mm2

1.909 de șocuri pe zonă

1.000 de șocuri pe zonă

15Hz

6.2 sesiuni

6.1 sesiuni

Adatto et al (2010)

D-Actorul 200

2,6-3,6 bari

3000 pe zonă

15Hz

6 sesiuni de peste 4 săptămâni

Russe-Wilflingseder și colaboratorii (2013)

D-Actorul 200

2-3 bari

3-5 bar

1000 șocuri (cap de 15 mm)

2500 (cap D20)

8 sesiuni 1xweekly

Se pare că capul cel mai popular este capul de dezumidere de 20 mm (de la Stortz). Presiunile sunt de obicei mai mari de 3 + bar (180mj) și frecvența este ridicată (15hz cel mai popular). Șocurile se referă la zona tratată, adică în spatele șocurilor din piciorul 2000, al feselor cu încă 2000 de șocuri și pe și peste. Sesiunile sunt de obicei 2 x săptămâni pentru cel puțin 6 sesiuni, adesea mai multe (8 medii).

Celulita este in mod normal gasita pe suprafete mari si nici un cap de tratament nu poate face intreaga zona intr-un singur pas. Pentru a aborda acest lucru veți vedea adesea termenul utilizat omogen (Schlaudraff et al 2014). Acest lucru înseamnă că au mutat capul de tratament în timpul tratamentului pentru a da un număr egal de șocuri fiecărei zone. În realitate, acest lucru este mai ușor de zis decât de făcut și astfel, în literatură au fost folosite mai multe metode diferite de aplicare a tratamentului.

1. O metodă obișnuită folosită în practică este să porniți pur și simplu lângă un capăt al zonei de tratament, apoi să împingeți capul spre celălalt capăt, așa cum se poate vedea în acest exemplu pe coapse. Odată ce ați sfârșit, opriți undă de șoc, ridicați-vă, reveniți la început și mergeți din nou. Un avantaj al acestei metode pe spatele piciorului sau a coapsei este capacitatea de a împinge spre ganglionii limfatici, cum ar fi celulita.

direcția șocurilor

2. Creati o grilă (vă puteți imagina o grilă pe măsură ce veți părăsi zonele roșii după fiecare bătăi de șoc) pe zona care urmează a fi tratată și dați un număr fix de șocuri în fiecare zonă (Angehrn et al, 2007 a folosit această metodă). Acest lucru are avantajul de a fi foarte științific, dar dezavantajul liniilor potențiale ale celulitei după 3/4 sesiuni (am experimentat aceste linii). Apoi, va trebui să "evacuezi" zonele ratate între rețea. Această metodă funcționează bine dacă un spot al celulitei este foarte pronunțat; puteți da 200 de șocuri în jurul locului și puteți înclina capul în timpul șocurilor.

direcția șocurilor

3. Aceasta este metoda cea mai populară din literatură. Mergeți într-un mod "șarpe" într-un fel și apoi opusul pentru un număr par de șocuri. Acest lucru oferă cele mai uniforme rezultate în ansamblu.

direcția șocurilor primul șarpe pentru 1000 de șocuri direcția șocurilor apoi șarpe peste 1000 de șocuri

Video care prezintă diferite modele de tratament

  

Aceasta este o imagine anterioară și după fotografie a coapselor și feselor din stânga după 8 ședințe de undă de șoc radială folosind Gymna Shockmaster 300, cu un cap deactor de 35 mm, la 3.6 bar, 4000 șocuri pe sesiune, 8 ședințe în total, la 2 sesiuni pe săptămână . Rezultate după 4 săptămâni:

inainte si dupa

Celulita, de obicei, se dezvoltă la diferite persoane în diferite zone, cel mai frecvent la coapse, fese, abdomen și brațe superioare și, dacă este suficient de bine dezvoltată, devine vizibilă (adesea denumită în continuare "coaja de portocală"). Celulita este caracterizata de o suprafata neregulata a pielii, cu subtierea epidermei / dermei si prezenta unor clustere nodulare de celule grase (Rossi & Vergnanini 2000, Avram 2004, Khan si altii 2010, de la Casa Almeida 2013).

Se spune că dezvoltarea celulitei este legată de diferiți factori predispozanți, cum ar fi biotipul, ereditatea, fundamentul etnic, greutatea corporală, vârsta, modificările hormonale, fumatul și predispoziția genetică (Rossi & Vergnanini 2000, Avram 2004, de la Casa Almeida 2013 , Emanuele și colab., 2010, Stavroulaki și colab., 2011).

Au apărut patru ipoteze principale ale dezvoltării celulitei:

  1. Diferite confecții anatomice ale țesutului subcutanat (septă modificată a țesutului conjunctiv cu sepale tisulare fibroase sclerotice responsabile de apariția "saltelei") la femei comparativ cu bărbații; (Nurnberger & Muller, 1978, Rosenbaum și colab., 1998)
  2. Modificări ale proprietăților biomecanice (conformitatea sau elasticitatea pielii) ale țesuturilor epidermale și dermale; (Rosenbaum și colab., 1998)
  3. Hidrofilia excesivă a matricei extracelulare crește presiunea interstițială și provoacă edemul țesutului gras; (Smalls și colab., 2005)
  4. Modificări atât în ​​circulația microvasculară, cât și în cea limfatică, ducând la proeminența adesea dureroasă a țesutului adipos subcutanat în derma reticulară inferioară, cauzând neregularități de suprafață asemănătoare saltelelor. (Lotti și colab., 1990)

cellulitecells

Cu toate acestea, pielea și structurile subiacente sunt probabil mai complexe decât ne-am gândit inițial (Lotti et al, 1990) și fiecare explicație ar putea fi considerată drept contradictorie reciprocă (Schlaudraff et al, 2014).

Inflamația recentă a contribuit la formarea celulitei (Terranova et al, 2006, Avram et al, 2005).

Cum influențează șocul de celulită?

Multe articole au descris mecanisme potențiale pentru reducerea celulitei. Cercetările au sugerat că presiunile sau undele acustice sunt eficiente în perturbarea septelor sclerotice de țesut fibros responsabile pentru o mare parte a aspectului inegal al celulitei (Siems et al 2005). Cu toate acestea, alte efecte au fost postulate; Braun și colaboratorii (2005) au declarat stimularea circulației sanguine și limfatice, creșterea permeabilității membranei și stimularea schimbului de lipide din sânge. Angehrn și colaboratorii (2007) au declarat că au stimulat metabolismul celulelor grase și creșterea expresiei factorului de creștere vasculară endotelială, sintazei de oxid nitric endotelial și antigenului celular proliferant. Christ et al (2008) a declarat stresul oxidativ redus. Siems și colaboratorii (2005) au crezut că antioxidanții au crescut (inclusiv acidul ascorbic). Kuhn și colab. (2008) au descris inducerea neocollagenogenezei și neoelastinogenezei. Ferraro și colaboratorii (2012) consideră că angiogeneza crescută și apoptoza celulelor grase declanșate de inflamație și activarea fibrelor nervoase C în piele și eliberarea substanței P în conformitate cu Schlaudraff et al (2014).

Ce e într-un nume?

Mai multe studii privind ESWT / RSWT pentru celulită au folosit nume diferite pentru terapie, de ex. terapia cu valuri acustice (AWT) (Sattler et al, 2008, Russe-Wilflingseder et al, 2013, Christ și alții, 2008, Adatto și colab., 2010) sau terapia extracorporeală de activare a impulsurilor (Christ et al. al., 2010).

Termenii AWT și EPAT sunt denumiri de proprietate ale producătorului dispozitivelor (Storz Medical, Tägerwillen, Elveția).

AWT este descris ca

"... aparate și instrumente electrice și electronice non-medicale pentru generarea și aplicarea undelor de șoc sau a undelor de presiune în domeniile cosmetice și îngrijire a frumuseții", (marca comercială 3712310)

și EPAT ca

"... aparate electronice și părți ale aparatelor pentru generarea și aplicarea de valuri de presiune sau de șoc pentru utilizare în domeniul produselor cosmetice și de îngrijire a frumuseții". (Marcă comercială 3593746)

În esență, AWT, EPAT și RSWT sunt practic aceleași tratamente care au fost prezentate în mai multe lucrări din literatură (Christ et al, 2008, DePace, 2011, Saxena și colab., 2011).

Există multe rapoarte privind tratamentul cu succes a celulitei cu RSWT în literatura de specialitate (Sattler et al, 2008, Russe-Wilflingseder și colab., 2013, Christ et al, 2008, Christ et al, 2008, Adatto et al, 2010) poate imbunatati imaginea clinica cu un grad de celulita in medie.

Schlaudraff et al (2014) a spus

"... în experiența lor clinică, percepția pacientului asupra gradului individual de celulită și, în consecință, satisfacția acestora cu rezultatul tratamentului pentru celulită variază foarte mult de la un pacient la altul și este cu adevărat subiectivă. În mod normal, pacienții cu grade scazute de celulită sunt mai exigenți si, prin urmare, mai dificil de a gestiona in asteptarile lor, chiar daca exista o imbunatatire obiectiv clinic imbunatatita.

Ei au confirmat acest lucru în analiza lor, deoarece satisfacția pacienților, cel mai important punct final al oricărui tratament pentru celulită, nu a fost corelat cu îmbunătățirea. Au existat pacienți cu o îmbunătățire cu un grad de celulită care erau foarte mulțumiți, în timp ce alți pacienți cu același rezultat nu erau satisfăcuți deloc.

Au mers mai departe și au spus

"... Pentru stabilirea clinică, această observație subliniază rolul terapeutului, care trebuie să evalueze în mod corect adecvarea candidatului pentru tratamentul celulitei și trebuie să gestioneze asteptările pacientului în consecință".

Cercetări actuale:

Schlaudraff et al (2014) au tratat paisprezece femele caucaziene cu celulită. Gradul mediu la momentul inițial a fost de 2,5 ± 0,09 și valoarea medie a IMC a fost de 22,8 ± 1,17.

Metodă: Undele de șoc extracorporale radiale utilizând dispozitivul Swiss DolorClast® cu cap de 36 mm (Electro Medical Systems, S.A., Nyon, Elveția). Pacienții au fost tratați unilateral cu 2 tratamente săptămânale timp de 4 săptămâni, în total opt tratamente pe o singură parte. Tratamentul a fost efectuat la 3,5-4,0 bar, cu 15000 impulsuri pe sesiune aplicate la 15 Hz. Impulsurile au fost distribuite omogen pe zona posterioară a coapsei și feselor (rezultând 7500 de impulsuri pe suprafață).

Rezultate: Gradul mediu de celulită sa îmbunătățit de la 2,5 ± 0,09 la momentul inițial la 1,57 ± 0,18 după ultimul tratament (media a fost de 0,93 grade de celulită) și de 1,68 ± 0,16 la urmărire (media a fost de 0,82 grade de celulită). Comparativ cu valoarea inițială, starea pacientului nu sa agravat, tratamentul a fost bine tolerat și nu s-au observat efecte secundare nedorite. Nu sa constatat o corelație semnificativă statistic (de exemplu, P, 0,05) între valorile individuale pentru gradul de celulită la momentul inițial, IMC, greutate, înălțime sau vârstă. Ei au concluzionat că terapia cu radiații cu șoc radial este o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru celulită. Rezultatul clinic individual nu poate fi prezis de gradul celular individual al pacientului la momentul inițial, IMC, greutatea, înălțimea sau vârsta.

Braun și colaboratorii (2005) au tratat 20 de pacienți cu celulită severă utilizând un dispozitiv electromagnetic DermaSelect® (Storz Medical).

Metodă: Fiecare pacient a primit șase sesiuni de tratament cu 2400 de impulsuri pe sesiune pe piciorul stâng (intervalul de timp dintre tratamente, mărimea zonei de tratament și densitatea fluxului de energie al undelor de șoc nu au fost furnizate).

Rezultate: Au fost folosite analize fotografice; o imbunatatire semnificativa a suprafetei pielii a fost demonstrata pentru mai mult de 70 la suta dintre pacienti. Cu toate acestea, succesul tratamentului nu a fost exprimat în funcție de modificările în gradele de celulită.

Anghern și colaboratorii (2007) au tratat 21 de pacienți cu celulită (gradul 1, n = 5; gradul 2, n = 6; gradul 3, n = 10) utilizând unde de șoc defocalizate generate de dispozitivul electrohidraulic ActiVitor-Derma® (SwiTech Medical, Kreuzlingen, Germania).

Metodă: 12 sesiuni la intervale de 3-4 zile, tratamentul pielii coapsei laterale stânga și dreaptă cu 4.000 de impulsuri pe coapse pe sesiune de tratament, distribuite omogen pe o suprafață de 160 cm2 pe fiecare parte cu o densitate a fluxului de energie de 0.018 mJ / mm2.

Rezultate: Măsurătorile subiective și măsurătorile de colagenometrie realizate cu sistemul de ultrasunete de înaltă rezoluție. Doi pacienți au fost mai răi, cinci pacienți au prezentat o agravare, doi pacienți nu au prezentat nicio modificare, opt pacienți au prezentat o îmbunătățire și patru pacienți au prezentat îmbunătățiri clare. Șaptesprezece dintre cei 21 de pacienți (81%) și-au evaluat subiectiv rezultatul îmbunătățit. Autorii au concluzionat că rezultatele lor au furnizat dovezi că ESWT defocalizat cu energie redusă a provocat remodelarea colagenului în derma regiunii testate.

Christ et al (2008, 2008) au tratat 59 de pacienți cu celulită de gradul 2 sau 3 cu unde de șoc plană sau radială generate cu dispozitivul Cellactor® SC1 electromagnetic (Storz Medical).

Metode: Pacienții au fost împărțiți în două grupe. Grupul 1 a primit undă de șoc plană generată cu piesa de mână C-Actor a dispozitivului Cellactor SC1 (șase sesiuni de tratament la intervale de 3-4 zile, total de 3.200 impulsuri pe sesiune de tratament cu o densitate a fluxului de energie de 0.25 mJ / suprafață totală de 20 × 30 cm). Grupul 2 a fost tratat identic, dar cu opt sesiuni de tratament.

Rezultate: Elasticitatea pielii măsurată cu dispozitivul DermaLab® și structura țesutului conjunctiv în derm, evaluată cu dispozitivul de ultrasunete DermaScan® (Cortex Technology) înainte și după tratament. Elasticitatea medie a pielii la pacienții din grupul 1 a fost îmbunătățită cu 46% după tratament și cu 78% la urmărirea de 3 luni comparativ cu valoarea inițială. În grupul 2, ameliorarea medie a elasticității pielii a fost de 72% după tratament, 95% la urmărirea de 3 luni și 105% la 6 luni după momentul inițial. Structura țesutului conjunctiv sa îmbunătățit, de asemenea, între momentul inițial și perioada de urmărire de 6 luni.

Sattler și colaboratorii (2008) au comparat trei tratamente pentru celulită.

Metode: Grupul 1 a fost tratat cu undă de șoc radială generată de dispozitivul balistic D-Actor 200 (o medie de 6,2 sesiuni de tratament, o medie de 1,909 impulsuri pe sesiune de tratament, dispozitiv funcționând la 2,4-3,0 bar și o frecvență de 15 Hz) . Grupul 2 a fost tratat cu undă de șoc plană generată cu piesa de mână C-Actor a cellactorului electromagnetic SC1 (o medie de 6,1 sesiuni de tratament, 1000 impulsuri pe sesiune de tratament cu o densitate a fluxului de energie de 0,35 mJ / mm2). Grupul 3 a fost tratat cu un protocol combinat de radiație și plană de undă de șoc (o medie de 6,4 sesiuni de tratament, 2350 pulsuri radiale în medie urmate de o medie de 1.925 impulsuri planare pe sesiune de tratament, impulsuri radiale generate de funcționarea unității de control la 2.6-3.0 bar; impulsuri plane cu densitate de flux de energie de 0,35 mJ / mm2).

Rezultate: fotografii, satisfacția pacientului și elasticitatea pielii (măsurată cu dispozitivul DermaLab) la 3 luni de la ultima ședință de tratament comparativ cu valoarea inițială. Pacienții din grupa 1 au avut cel mai bun rezultat. Analiza fotografiilor a arătat un rezultat optim al tratamentului pentru cinci (46%) pacienți, un rezultat satisfăcător al tratamentului pentru trei (27%) pacienți și un rezultat nesemnificativ al tratamentului pentru trei (27%) pacienți (criterii specifice pentru o evaluare optimă, și nu semnificative nu au fost specificate). Pentru pacienții din grupele 2 și 3, datele corespunzătoare au fost: un rezultat optim de tratament în 1/9 (11%) și 2/7 (29%); un rezultat satisfăcător în 5/9 (56%) și 4/7 (57%); și un rezultat nesemnificativ în 3/9 (33%) și 1/7 (14%). Nu a fost efectuată o analiză statistică. Este de notat că autorii nu au recunoscut nicio modificare a elasticității pielii ca urmare a tratamentului cu șocuri de șoc (date medii pentru grupa 1, 11,6 mPa la momentul inițial, 10,0 mPa după tratament și 10,1 mPa la 3 luni de urmărire; date pentru grupa 2, 12,1 mPa la momentul inițial, 10,8 mPa după tratament și 12,1 mPa la 3 luni de urmărire, date medii pentru grupa 3, 10,3 mPa la momentul inițial, 10,4 după tratament și 10,9 la 3 luni de urmărire). Autorii au concluzionat că tratamentul cu radiația de radiații a fost cea mai bună alegere.

Adatto și colaboratorii (2010) au tratat 25 de femei pe fiecare picior.

Metode: Dispozitiv balistic D-Actor 200 (o medie de șase sesiuni de tratament în decurs de 4 săptămâni, cu o medie de 3.000 de impulsuri pe sesiune de tratament, dispozitiv operat la 2.6-3.6 bari și cu o frecvență de 15 Hz).

Rezultate: Compararea piciorului tratat cu piciorul netratat 1 săptămână și 12 săptămâni după ultimul tratament. Evaluarea a fost efectuată cu măsurători ale elasticității pielii utilizând dispozitivul DermaLab. În plus, imaginile tridimensionale ale structurii pielii au fost înregistrate utilizând sistemul DermaTOP® (Eotech, Paris, Franța).Ei au descoperit ca elasticitatea pielii, cresterea rugozitatii si depresia cutanata s-au imbunatatit intr-o maniera semnificativa statistic pe picioarele tratate comparativ cu picioarele netratate. Ei au ajuns la concluzia că dispozitivul D-Actor 200 poate fi utilizat eficient pentru a trata celulita fără efecte secundare.

Russe-Wilflingseder et al (2013) a repartizat aleatoriu 16 femei în două grupuri.

Metode: Undele de șoc radial din grupul 1 utilizând dispozitivul D-Actor 200 (opt tratamente o dată pe săptămână, 1000 impulsuri la presiunea de aer de 2-3 bari aplicate utilizând un transductor de impact profund DI15, apoi 2.500 de impulsuri la 3-5 bari aplicate de dispozitivul D- Actorul transmițător D20-S; frecvența undelor de șoc nu este furnizată). Grup 2 tratament fals (protocol de tratament identic cu protocolul RSWT, dar folosind o piesă de mână placebo care nu emite valuri de șoc).

Rezultate: Rezultatul clinic a fost evaluat printr-un chestionar de satisfacție a pacientului, controlul greutății, măsurători ale circumferinței coapsei, aspect vizual al pielii în fotografii standardizate și o analiză a imaginilor luate cu un sistem de imagistică tridimensional special conceput. Pacienții au fost investigați la momentul inițial, înainte de ultimul tratament și la 1 și 3 luni după ultimul tratament. Analiza statistică combinând cele 4 măsuri a arătat o îmbunătățire semnificativă a pielii femeilor tratate cu unde de șoc radiale, dar nu și celor tratați cu placebo. Autorii au concluzionat că tratamentul cu radiații cu șoc radial este sigur și eficient pentru pacienții cu celulită.

4.4
Evaluare totală: 20
5
13
4
2
3
3
2
1
1
1