Institutul Național de Inimă, Plămâie și Sânge (NHLBI)

Pentru arterele coronare

Medicii pot folosi stenturi pentru a trata boala coronariana (CHD). CHD este o boală în care o substanță cerată numită placă se acumulează în interiorul arterelor coronare. Aceste arterele vă alimentează mușchiul inimii cu sânge bogat în oxigen.

Când placa se acumulează în artere, starea se numește ateroscleroză.

Placa îngustă arterele coronare, reducând fluxul de sânge bogat în oxigen la inima dumneavoastră. Acest lucru poate duce la dureri toracice sau disconfort numit angină.

De asemenea, acumularea plăcii face probabilitatea formării cheagurilor de sânge în arterele coronare. Dacă cheagurile de sânge blochează o arteră coronară, se va produce un atac de cord.

Medicii pot folosi intervenția coronariană percutanată (PCI), cunoscută și sub numele de angioplastie coronariană, și stenturi pentru tratamentul CHD. În timpul PCI, un tub subțire, flexibil, cu un balon sau alt dispozitiv la capăt, este filetat printr-un vas de sânge în artera coronară îngustă sau blocată.

Odată pus în aplicare, balonul este umflat pentru a comprima placa contra peretelui arterei. Acest lucru restabilește fluxul sanguin prin artera, ceea ce reduce angină și alte simptome ale CHD.

Cu excepția cazului în care o arteră este prea mică, un stent este, de obicei, plasat în porțiunea tratată a arterei în timpul PCI. Stentul susține peretele interior al arterei. De asemenea, reduce șansa ca artera să se restrângă sau să fie blocată din nou. Un stent poate suporta, de asemenea, o artera rupta sau ranita in timpul PCI.

Chiar si cu un stent, exista o sansa de 10-20% ca o artera sa fie redusa sau blocata din nou in primul an dupa PCI. Atunci când un stent nu este utilizat, riscul poate fi de 10 ori mai mare. Cercetările au arătat că, odată cu trecerea timpului, persoanele care au stenturi de artera coronară sunt în pericol mai puțin riscante din cauza intervenției chirurgicale, dar sunt mai predispuse la riscurile bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și insuficiența renală.

Pentru arterele carotide

De asemenea, medicii pot utiliza stenturi pentru a trata boala arterei carotide. Aceasta este o boală în care placa se acumulează în arterele care se deplasează de-a lungul fiecărei părți a gâtului. Aceste artere, numite artere carotide, furnizează creierul bogat în oxigen.

Creșterea placii în arterele carotide limitează circulația sângelui în creier și vă pune în pericol un accident vascular cerebral.

Medicii folosesc stenturi pentru a ajuta la susținerea arterelor carotide după ce acestea sunt lărgite cu PCI. Cercetatorii continua sa exploreze riscurile si beneficiile stenting arterei carotide.

Pentru alte artere

Placa poate, de asemenea, să restrângă alte artere, cum ar fi cele din rinichi și membre. Arterele renale înguste pot afecta funcția renală și pot duce la hipertensiune arterială severă.

Arterele strânse în membre, o boală arterială periferică (P.A.D.), pot provoca dureri și crampe în brațul sau piciorul afectat. Restrângerea severă poate întrerupe complet fluxul sanguin la nivelul membrelor, ceea ce ar putea necesita o intervenție chirurgicală.

Pentru a ușura aceste probleme, medicii pot face PCI pe o arteră îngustă a brațului, brațului sau picioarelor. Ei vor plasa adesea un stent în artera afectată în timpul procedurii. Stentul ajută la susținerea arterei și o menține deschisă.

Pentru aorta din abdomen sau piept

Aorta este o arteră majoră care transportă sânge bogat în oxigen din partea stângă a inimii către corp. Această arteră trece prin piept și în jos în abdomen.

Cu timpul, unele zone ale pereților aortei pot slăbi. Aceste zone slabe pot provoca o umflare a arterei numită anevrism. Un anevrism din aorta poate exploda, ducând la sângerări interne grave. Atunci când apar anevrisme, ele sunt de obicei în aorta abdominală.

Pentru a evita o explozie, medicii pot plasa un stent de țesătură în zona slabă a aortei abdominale. Stentul creează o căptușeală interioară mai puternică pentru artera.

Anevrismele se pot dezvolta și în partea din aorta care trece prin piept. Medicii folosesc de asemenea stenturi pentru a trata aceste anevrisme. Cât de bine funcționează stentul pe termen lung încă nu se cunoaște.

Pentru a închide lacrimile aortic

O altă problemă care poate apărea în aorta este o lacrimă în peretele interior. Dacă sângele este forțat în lacrimă, el se va lărgi.

Lipsa poate reduce fluxul sanguin la țesuturile pe care aorta le servește. De-a lungul timpului, lacrimă poate bloca fluxul sanguin prin artere sau spargere. Dacă se întâmplă acest lucru, apare de obicei în partea toracică a aortei.

Cercetătorii dezvoltă și testează noi tipuri de stenturi care vor împiedica sângele să curgă în lacrimi aortice. Un stent plasat în zona ruptă a aortei ar putea ajuta la restabilirea fluxului sanguin normal și la reducerea riscului unei aorte de spargere.

4.6
Evaluare totală: 36
5
14
4
2
3
2
2
3
1
1