Simptome

Dacă suferiți de retenție de apă, ați putea avea mai multe simptome posibile. Simptomele de retenție a apei variază de la o persoană la alta. Unele dintre simptomele clasice includ

 • O tummoasă umflată, umflată
 • Sensibilitatea la sân (femeile)
 • Umflarea picioarelor, a picioarelor sau a gleznelor
 • Exercitarea și dieta cu conținut scăzut de calorii nu vă ajută să pierdeți în greutate
 • Se urcă noaptea să urineze
 • Trezirea dimineții cu o față umflată

S-ar putea să aveți doar unul dintre aceste simptome, sau ar putea să aveți toate acestea.

Un simptom foarte sigur de retenție a apei este atunci când greutatea corporală fluctuează foarte mult într-un timp foarte scurt. Încercați să vă cântăriți de câteva ori pe zi, în fiecare zi timp de două săptămâni. Dacă lecturile fluctuează foarte mult, de exemplu dacă cântăriți mai multe lire sterline mai puțin marți decât ați făcut luni, ați putea avea retenție de apă. Numai apa poate provoca astfel de modificări rapide ale greutății.

Un test clasic de retenție a apei, efectuat de medici, este să apăsați un deget în osul tău. Dacă se lasă o dentă, acesta este un simptom clar de retenție a apei.

Din toate simptomele, cea mai dificilă la fața locului este creșterea în greutate. Există o cantitate suficientă de capacitate pentru corpul tău să rețină apa peste tot și să se extindă treptat, ceea ce te face să arăți gros. Acest tip de grăsime are un aspect pufos, în timp ce grăsimea reală atârnă și se îndoaie, și poate fi de fapt "prins de centimetru". De exemplu, mânerele de dragoste sunt adevărate grăsimi.

Uneori scurgeri de apă din micile vase de sânge din abdomen și se colectează înăuntru, unde se învârte în jur. Acesta este un alt tip de retenție a apei, deși nu este obișnuit și apare mai ales la alcoolici.

Pentru mai multe informații, încercați să vizitați pagina noastră de pornire.

Nu sunteți sigur dacă aveți retenție de apă? Încărcați o fotografie și spuneți-ne puțin despre starea dvs.

Încărcați fotografia pentru reținerea apei

Despre Linda Lazarides

Linda Lazarides este expert internațional în domeniul conservării apei, autor de opt cărți și fondator al Asociației Britanice pentru Terapia Nutrițională. Ea a tratat cu succes sute de persoane care i-au adresat medicii. Vedeți povești de succes sau descărcați Ghidul E-mail.

 • Stare de nervozitate
 • |
 • Facebook
 • |
 • Google+
 • |
 • YouTube

Simptome

Retenția de apă (edem) este una dintre plângerile comune întâlnite la persoanele cu hipotiroidism. Retenția de apă cauzează creșterea în greutate de peste 5 kilograme și se manifestă sub formă de puf în jurul ochilor, umflarea abdomenului, a picioarelor și a mâinilor.

Să vedem mai multe despre relația dintre reținerea apei și funcția tiroidiană scăzută și opțiunile de tratament.

Edem în hipotiroidism

De asemenea, numit ca edem, retenția de apă indică acumularea de lichide la niveluri mai mari decât cele normale din interiorul țesuturilor prezente în organism. Această reținere a apei este, de asemenea, una din cauzele creșterii în greutate observată în hipotiroidism.

Un studiu din 1983 publicat în Endocrinologia clinică indică legătura dintre hipotiroidism și edem.

Simptomele care indică retenție de apă la hipotiroidism includ umflarea gleznelor, a picioarelor, a feței, a abdomenului, a degetelor, a încheieturii și a mâinilor.

Retenția de apă poate apărea în două moduri:

mixedem

Aceasta este o afecțiune care apare din cauza acumulării de deșeuri și lichide în organism din cauza funcției tiroidiene scăzute. Acumularea de lichide și deșeuri în țesuturi nu se rezolvă cu diuretice. Tratarea stării de bază a tiroidei este singura modalitate de a rezolva mixedemul.

Funcția rinichilor afectată

Hipotiroidismul poate afecta funcția rinichilor, ceea ce duce la obstrucția echilibrului fluidelor și filtrarea sângelui. Acest lucru provoacă umflarea gleznelor, a mâinilor și a ochilor. Acest edem este ușor de inversat atunci când tratați starea tiroidiană scăzută. De asemenea, acesta răspunde tratamentului diuretic.

Un studiu publicat în Clinici și practici în 2011 indică legătura dintre nefroză, hipotiroidism și edem. Studiul recomandă terapia hormonului tiroidian adecvat pentru a trata nefroza, edemul și hipotiroidismul.

Impactul reținerii apei

În afară de pufarea vizibilă, retenția declanșează și mai multe condiții de sănătate. Creșterea în lichid produce o presiune excesivă asupra nervilor care duce la inflamație.

Atunci când compresia nervului este mai mult în zona antebrațului sau din zona încheieturii mâinii, se produce sindromul de tunel carpian, care prezintă simptome precum furnicături, amorțeală, dureri și senzație de arsură. Fluxul sanguin limitat datorat acumulării de lichide poate determina simptome precum tinitus, amețeli, dureri de cap, tulburări vizuale și dificultăți de respirație.

Retenția de apă poate exercita, de asemenea, presiune asupra terminațiilor nervoase în picioare, rezultând crampe ale picioarelor în timpul nopții.

Cum poate terapia tiroidiană să vă ajute?

Când aveți hipotiroidism împreună cu retenția de apă, retenția de apă se reduce, de obicei, cu medicamentele tiroidiene corespunzătoare. Când funcția tiroidiană este normală, fluidele nu se vor acumula. Acest lucru va ajuta la reducerea cresterii in greutate din cauza retentiei de lichide. Creșterea în greutate în hipotiroidism se datorează mai multor factori care includ funcția tiroidiană deficitară, retenția apei și problemele gastrice.

Pentru a înțelege eficacitatea terapiei tiroidiene în tratarea retenției de apă, trebuie să știți cum hipotiroidismul duce la edem sau retenție de lichide. Funcția tiroidiană afectată în hipotiroidism duce la scăderea temperaturii corpului.

Acest lucru determină reținerea fluidelor care se manifestă ca degete umflate, încheieturi, picioare, față, glezne și mâini. Un studiu publicat în JIMSA în 2013 dezvăluie eficacitatea L-tiroxinei în tratarea edemelor la o femeie de 21 de ani cu hipotiroidism.

Atunci când edemul nu este tratat, se poate agrava și se poate transforma în mixedem care se caracterizează prin retenție severă a apei și exacerbarea hipotiroidismului. Dacă este lăsată netratată, afecțiunea poate duce la afectarea creierului. Această afecțiune este numită comă de mixedemă.

Alte condiții coexistente pe care ar trebui să le cunoașteți

Retenția apei în hipotiroidism poate fi de asemenea cauzată de oboseala suprarenală. Funcționarea glandei suprarenale este afectată în condiții tiroidiene autoimune și în hipotiroidism. Hormonii suprarenali aldosteron și cortizol nu sunt secretați în mod corespunzător, având ca rezultat niveluri scăzute de sodiu și tensiune arterială.

Aceasta determină reținerea apei. Tratarea oboselii suprarenale și adăugarea mai multor săruri în alimente vor ajuta la creșterea producției de aldosteron.

Dominanța estrogenilor la femei în timpul perioadei lor de perimenopauză și menopauză este o altă cauză a retenției de apă. Funcția tiroidiană scăzută, stresul și deficiențele nutriționale pot duce la niveluri ridicate de estrogen. Restaurarea echilibrului hormonal este o modalitate eficientă de tratare a retenției de apă în astfel de cazuri.

Asigurarea finală

Tratamentul pentru hipotiroidism vizează restabilirea funcției tiroidiene la starea sa normală. De asemenea, tratamentul se concentrează pe eliminarea simptomelor asociate cu hipotiroidismul, inclusiv retenția de apă. Astfel, verificând regulat funcția tiroidiană și luând medicamentele corecte pentru tiroide, puteți gestiona eficient edemul.

Chiar dacă funcția tiroidiană este restabilită, puteți continua să luați medicamentele tiroidiene pentru tratarea retenției persistente a fluidului și creșterea în greutate. Această abordare este luată ca și în multe cazuri de hipotiroidism întreruperea tratamentului tiroidian poate determina retenție de apă din cauza tulburărilor metabolice.

Și în cazul retenției de apă provocată de alți factori, cum ar fi oboseala ridicată a estrogenului sau a adrenalinei, trebuie să luați medicamentele necesare și să ajustați obiceiurile alimentare pentru a vă asigura că reținerea este oprită complet. În unele cazuri, retenția de apă, balonarea și creșterea în greutate se pot datora, de asemenea, aportului caloric ridicat.

Monitorizarea alimentelor pe care le consumați și limitarea caloriilor va ajuta la accelerarea procesului de tratament. Veți putea vedea o mai bună rezoluție a stării dumneavoastră tiroidiene, precum și simptomele însoțitoare.

Ca ce citiți?

Abonați-vă la lista noastră de discuții și obțineți lucruri interesante și actualizări ale mesajelor primite.

Vă mulțumim că v-ați abonat la Thyroid Central.

Ceva n-a mers bine.

Vă respectăm Mesajele primite și nu vă vom răspunde la spam!

Ca ce citiți?

Abonați-vă la lista noastră de discuții și obțineți lucruri interesante și actualizări ale mesajelor primite.

Vă mulțumim că v-ați abonat la Thyroid Central.

Ceva n-a mers bine.

Vă respectăm Mesajele primite și nu vă vom răspunde la spam!

Tu ce crezi?

4.4
Evaluare totală: 29
5
15
4
3
3
3
2
1
1
1