8 reguli de aur - Ziua mondială a rinichilor

Ce puteți face pentru rinichi?

Afecțiunile renale sunt ucigătoare, care vă vor afecta în mare măsură calitatea vieții. Există totuși câteva modalități ușoare de a reduce riscul de a dezvolta boli de rinichi.

Păstrați în formă și activ

Menținerea potrivirii ajută la reducerea tensiunii arteriale și, prin urmare, reduce riscul bolii renale cronice.

Conceptul "în mișcare pentru sănătatea rinichilor" este un marș colectiv la nivel mondial, care implică publicul, celebritățile și profesioniștii care se deplasează într-o zonă publică prin mers, alergare și ciclism. De ce să nu vă alăturați - prin orice mijloace preferați! Consultați secțiunea evenimente de pe site-ul WKD pentru mai multe informații.

Mențineți controlul regulat al nivelului zahărului din sânge

Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de diabet dezvoltă leziuni renale, așa că este important ca persoanele cu diabet să aibă teste regulate pentru a-și verifica funcțiile renale.

Leziunile renale de la diabet pot fi reduse sau prevenite daca sunt detectate devreme. Este important să păstrați controlul asupra nivelului zahărului din sânge, cu ajutorul medicilor sau farmaciștilor, care sunt întotdeauna fericiți să vă ajute.

Monitorizați-vă tensiunea arterială

Deși mulți oameni pot fi conștienți de faptul că tensiunea arterială crescută poate duce la un accident vascular cerebral sau atac de cord, puțini știu că este, de asemenea, cea mai frecventă cauză a leziunilor renale.

Nivelul normal al tensiunii arteriale este de 120/80. Între acest nivel și 139/89, sunteți considerat prehypertensiv și ar trebui să adoptați stilul de viață și modificările dietetice. La 140/90 și mai sus, trebuie să discutați regulat cu medicul dumneavoastră și cu medicul dumneavoastră nivelul de tensiune arterială. Tensiunea arterială crescută este susceptibilă în special de a provoca leziuni renale atunci când este asociată cu alți factori precum diabetul, colesterolul înalt și bolile cardio-vasculare.

Mâncați sănătoși și păstrați-vă greutatea sub control

Acest lucru poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat, a bolilor de inima si a altor afectiuni asociate cu boala renala cronica.

Reduceți aportul de sare. Admisia recomandată de sodiu este de 5-6 grame de sare pe zi (în jur de o linguriță). Pentru a reduce aportul de sare, încercați să limitați cantitatea de alimente prelucrate și de restaurante și nu adăugați sare la alimente. Va fi mai ușor să vă controlați aportul dacă vă pregătiți singuri mâncarea cu ingrediente proaspete. Pentru mai multe informații despre hrănirea alimentară și pentru rinichi, discutați cu medicul dumneavoastră.

Mențineți un aport de lichid sănătos

Deși studiile clinice nu au ajuns la un acord cu privire la cantitatea ideală de apă și alte fluide pe care ar trebui să le consumăm zilnic pentru a menține o stare bună de sănătate, înțelepciunea tradițională a sugerat multă băutură de 1,5 până la 2 litri de apă pe zi.

Consumul de lichid mare ajută rinichii să curgă sodiu, uree și toxine din organism, ceea ce, la rândul său, are ca rezultat un "risc semnificativ mai scăzut" de dezvoltare a bolii renale cronice, potrivit cercetătorilor din Australia și Canada. Constatarile, spun cercetatorii, nu sustin "incarcarea agresiva a fluidelor", care poate provoca efecte secundare, dar ele dau dovada ca un consum moderat de apa, in jur de doua litri zilnic, poate reduce riscul declinului functiei renale. Este important să rețineți că nivelul adecvat de aport de lichide pentru orice persoană depinde de mulți factori, cum ar fi sexul, exercițiul, climatul, condițiile de sănătate, sarcina și alăptarea. În plus, persoanele care au avut deja o piatră de rinichi sunt sfătuite să bea zilnic 2 până la 3 litri de apă pentru a reduce riscul de a forma o piatră nouă.

Nu fuma

Fumatul încetinește circulația sângelui în rinichi. Atunci când mai puțin sânge ajunge la rinichi, le afectează capacitatea de a funcționa corect. De asemenea, fumatul crește riscul de cancer renal cu aproximativ 50%.

Nu luați în mod regulat pastile over-the-counter

Medicamentele uzuale, cum sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul, sunt cunoscute ca provoacă leziuni renale și boli, dacă sunt administrate în mod regulat.

Astfel de medicamente, probabil, nu prezintă un pericol semnificativ dacă rinichii sunt relativ sănătoși și le folosiți doar pentru urgențe, dar dacă aveți de-a face cu dureri cronice, cum ar fi artrita sau durerile de spate, lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi o cale de a vă controla durerea fără a vă pune rinichii în pericol.

Obțineți funcția renală verificată dacă aveți unul sau mai mulți factori "cu risc ridicat"

  • aveți diabet
  • aveți hipertensiune arterială
  • esti obez
  • unul dintre părinții dvs. sau alți membri ai familiei suferă de boli de rinichi
  • sunteți de origine africană, asiatică sau aborigenă
4.8
Evaluare totală: 39
5
14
4
4
3
2
2
3
1
0